Ακούμε Ντοστογιέφσκι για την 1η Οκτώβρη!

Τρέχουν οι μέρες του Σεπτέμβρη, πλησιάζει η πρεμιέρα του "μπλε αλωνιού", είναι προγραμματισμένη για την 1η του Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα. Πέφτει Σάββατο, όλες οι συναντήσεις μας θα γίνονται Σάββατο, το πρώτο κάθε μήνα. Θα συναντόμαστε λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, άρα κάθε φορά λίγο διαφορετική ώρα, μια που το ηλιοβασίλεμα θα μετατοπίζεται όλο και νωρίτερα μέχρι τον Δεκέμβρη, για να αρχίσει τότε και πάλι να μεγαλώνει η μέρα. Αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα του "μπλε αλωνιού", να προσαρμοζόμαστε στις εποχές και να ακολουθούμε τον ρυθμό τους, να μην αφήνουμε τον χρόνο να περνά ομοιόμορφα, να αφουγκραζόμαστε τον παλμό της φύσης, έστω και μέσα στην πόλη. Γι' αυτόν τον λόγο σας καλώ, αν θέλετε να συμμετέχετε στις συναντήσεις μας, να παρακολουθείτε τις ενημερώσεις στο blog ή τις αναρτήσεις στην ομάδα στο facebook, είτε να στείλετε το e-mail σας, για να λαμβάνετε ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Έχουμε πολλές, ωραίες ιστορίες να ακούσουμε και να διαβάσουμε μπροστά μας και ξεκινάμε δυνατά με Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι!   


Δεν θα σας κουράσω με πολλά λόγια, όλοι το ξέρουν αυτό: ο Ντοστογιέφσκι είναι σπουδαίος! Εδώ θα βρείτε μια παλαιότερη προσπάθεια μου να σκιαγραφήσω ένα περίγραμμα του αγαπημένου μου συγγραφέα: "Ανακαλύπτοντας τον Ντοστογιέφσκι"για την Lavart. 

Ψάχνοντας το διαθέσιμο υλικό για τη λέσχη, βρήκα δύο εξαιρετικές ηχογραφήσεις κειμένων του, που είμαι σίγουρη ότι θα σας ενθουσιάσουν! Δείτε λοιπόν, πρόκειται για:
  • την ηχογράφηση της νουβέλας "Ήμερη"  (γνωστής και ως «Γλυκιά γυναίκα» ή σκέτο «Γλυκιά», ή όπως μεταφράστηκε από τα ρωσικά ο τίτλος «KROTKAя»), σε ανάγνωση του Γιάννη Νταλιάνη, από το ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” (ΚΠΙΣΝ).  (Διάρκεια: 111')

    H «Ήμερη» πρωτοδημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 1876 στο μηνιαίο περιοδικό «Το ημερολόγιο του συγγραφέα». Λίγα λόγια για την υπόθεση: Ένας άνδρας, ενεχυροδανειστής στο επάγγελμα, βρίσκεται στο σπίτι του, με τη σωρό της γυναίκας του τοποθετημένη στη σάλα, επάνω στο τραπέζι. Εκείνη, μόλις έχει αυτοκτονήσει. Εκείνος, βρίσκεται σε απόγνωση, μονολογεί πυρετικά, προσπαθεί να κατανοήσει το συμβάν και ουσιαστικά να απολογηθεί. Στη συγκεκριμένη ηχογράφηση παρουσιάζεται στη μετάφραση του Λευτέρη Βογιατζή και της Ειρήνης Λεβίδη, που έγινε για την ομώνυμη, ιστορική πλέον, παράσταση της Νέας Σκηνής στο «Θέατρο της Οδού Κυκλάδων», το 2007. 

  • τη βιντεοσκόπηση του έργου "Υπόγειο", σε αφήγηση Άρη Σερβετάλη και Φλομαρίας Παπαδάκη, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου, και πάλι από το ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” (ΚΠΙΣΝ), στο πλαίσιο της σειράς των δραματοποιημένων αναλόγιων του.    (Διάρκεια: 86')

    Το "Υπόγειο", γραμμένο το 1864,"τραχύ" και "παράδοξο", θεωρείται προάγγελος των μεγάλων έργων που ακολούθησαν. Προαναγγέλλει τις ηθικές και κοινωνικές ιδέες με τις οποίες θα ασχοληθεί  ο Ντοστογιέφσκι στο "Έγκλημα και Τιμωρία", στον "Ηλίθιο", στους "Αδελφούς Καραμαζόβ" και στους "Δαιμονισμένους". Έχοντας τη μορφή παραληρηματικής εξομολόγησης, αποτελεί μια αποκαλυπτική καταβύθιση στα υπόγεια της ανθρώπινης ψυχής, που βγάζει στο φως την τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης σε όλο της το μεγαλείο.
Αυτά τα δύο έργα θα κουβεντιάσουμε στην συνάντηση μας και όπου μας βγάλει! 

Να θυμίσω ότι το μπλε αλώνι γεννήθηκε μέσα από το  "Tale of X Cities", ένα πρόγραμμα του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX, σε συνεργασία με φορείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, που φέρνει σε επαφή πολίτες και τοπικούς θεσμούς για τη δημιουργία κοινότητας και τη συνεργατική παραγωγή πολιτισμού από πολίτες και τοπικούς φορείς. Με αφορμή την παρουσία του 
"Tale of X Citiesστην 86η ΔΕΘ, στον όροφο του Περιπτέρου 16, θα βρίσκεται και το "μπλε αλώνι" εκεί, με μια μικρή ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Οπότε αν βρεθείτε και εσείς στη ΔΕΘ, φέρτε ένα βιβλίο σας και ανταλλάξτε το με κάποιο άλλο που θα βρείτε να σας περιμένει!

Φυσικά θα είμαι και εγώ εκεί για να βρεθούμε! 
Στις:
16/9 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7-8.30
17/9 ΣΑΒΒΑΤΟ 11-12   και 7-8 
18/9 ΚΥΡΙΑΚΗ 11-12.30   

Επαναλαμβάνω μέχρι να γνωριστούμε καλύτερα:
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Θα ήταν χαρά μου το μπλε αλώνι να πολλαπλασιαστεί, δηλαδή κι άλλοι βιβλιόφιλοι να αναπτύξουν αντίστοιχες δράσεις, σε περισσότερα τους ενός σημεία της Θεσσαλονίκης ή και σε άλλες πόλεις!  
Για δήλωση συμμετοχής ή για πληροφορίες αν θέλετε να οργανώσετε ένα "μπλε αλώνι" κάπου κοντά σας: blealoni.thessaloniki@gmail.com
Για εγγραφή στην ομάδα στο facebook: μπλε αλώνι  

Ιδέα και συντονισμός: Χριστίνα Βουμβουράκη  



* Η φωτογραφία (πηγή: russianlandmarks) λήφθηκε από το υλικό της καμπάνιας της Ημέρας Ντοστογιέφσκι στις 6 Ιουλίου 2013. Ταιριάζει με το "μπλε αλώνι", μια που ο Ντοστογιέφσκι, με σύγχρονη περιβολή, απεικονίζεται να κάνει την βόλτα του! 
Tο πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, κάθε Ιούλιο από το 2010, το Μουσείο Ντοστογιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη διοργανώνει την Ημέρα Ντοστογιέφσκι, μια γιορτή της ζωής, των έργων και των χαρακτήρων του Ντοστογιέφσκι, που έγινε ένα αγαπημένο ετήσιο φεστιβάλ στην πόλη
.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας