«μπλε αλώνι» ! Τι είναι πάλι αυτό;

Το «μπλε αλώνι» είναι μια open air λέσχη ανάγνωσης ψηφιακών και ηχητικών βιβλίων. Πρόκειται για μια δράση δημιουργικής ενεργοποίησης του δημόσιου χώρου που βασίζεται στην αγάπη για τη λογοτεχνία, τον διάλογο και την ελεύθερη διακίνηση της γνώσης.

Μπλε, όπως λέμε ουρανός και αλώνι σε ένα δημιουργικό συσχετισμό με τη λέξη σαλόνι, όχι μόνο με την έννοια της ως κλειστός χώρος υποδοχής επισκεπτών, αλλά και ως η σύναξη για συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών, μια έννοια που ανακαλεί στη μνήμη τα περίφημα λογοτεχνικά σαλόνια αλλοτινών εποχών.



Οι συναντήσεις μας θα πραγματοποιούνται το πρώτο Σάββατο κάθε μηνά στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στον κήπο του Απογευματινού Ήλιου, λίγο πριν τη δύση του ήλιου, ώστε να χαρούμε μαζί το ηλιοβασίλεμα συζητώντας για βιβλία. 

Τα υπόλοιπα σαββατιάτικα απογεύματα του μήνα δίνουμε ανοιχτά ραντεβού για παράλληλες αναγνώσεις. Αυτή η συμπληρωματική δράση δεν συνδέεται απαραίτητα με το βιβλίο και τη συνάντηση του μήνα. Παίρνουμε τα βιβλία ή τα ακουστικά μας και διαβάζουμε έξω. Ο κοινός χρόνος και χώρος ανάγνωσης μας φέρνει πιο κοντά!

Τα αναγνώσματα μας θα είναι e-books και audio books, που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων ή που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο από τους δημιουργούς και τους εκδότες τους. 

Η πρεμιέρα της λέσχης έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτώβριου 2022, με Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι για το ξεκίνημα.

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. 

Η ιδέα αναπτύχτηκε στο γόνιμο περιβάλλον του «Tale of X Cities», ενός προγράμματος του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX σε συνεργασία με φορείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, που φέρνει σε επαφή πολίτες και τοπικούς θεσμούς για τη δημιουργία κοινότητας και τη συνεργατική παραγωγή πολιτισμού από πολίτες και τοπικούς φορείς.  Με το όνειρο να γεμίσει ο τόπος «μπλε αλώνια», ενθαρρύνουμε  κι άλλους βιβλιόφιλους να αναπτύξουν αντίστοιχες δράσεις σε περισσότερα τους ενός σημεία της Θεσσαλονίκης ή και σε άλλες πόλεις.

Ιδέα και συντονισμός: Χριστίνα Βουμβουράκη  

Για δήλωση συμμετοχής ή για πληροφορίες αν θέλετε να οργανώσετε ένα "μπλε αλώνι" κάπου κοντά σας: blealoni.thessaloniki@gmail.com 

Για εγγραφή στην ομάδα στο facebook:  μπλε αλώνι 

Σύντομα περισσότερες λεπτομέρειες! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας