Καλή χρονιά! Λεπτομέρειες για την 4η μας συνάντηση στις 7-1 / Κ. Π. Καβάφης

Ευχές πολλές λάβαμε και δώσαμε απλόχερα αυτές τις μέρες και θα προσθέσω κι εγώ άλλη μία: μακάρι ο καθένας και η καθεμιά ξεχωριστά άλλα και όλοι μαζί παρέα να δώσουμε νόημα και βάθος σε κάθε ημέρα που περνάει. 

Ακριβώς στο κλείσιμο της εορταστικής περιόδου, στις 7 Ιανουαρίου το μπλε αλώνι στην 4η του συνάντηση, αλλάζει στέγη. Φιλοξενείται στο καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας  Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο Φωτογραφίας βρίσκεται στην Α' Προβλήτα του Λιμανιού, στην Αποθήκη Α. Και αυτή τη φορά θα ξεκινήσουμε στις 16:30, χωρίς προσυγκέντρωση αυτή τη φορά, ώστε να έχουν όλοι τον χρόνο αν το επιθυμούν να επισκεφτούν νωρίτερα την πολύ αξιόλογη Έκθεση με τίτλο «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» που φιλοξενείται στο Μουσείο. Τη βόλτα μας, όσες και όσες το επιθυμούν θα την κάνουμε μετά το πέρας της μάζωξης μας στην Παραλία.     

Πιο αναλυτικά ενημερώνεστε για την Έκθεση, αλλά και για τις προσπάθειες της επαναφοράς του κοινού στα μουσεία, δείτε τη συνέντευξη της Διευθυντρίας του Μουσείου Ηρώ Κατσαρίδου  στο ARTWEEK της  Λένας Αρώνη, από το 45 λεπτό της εκπομπής και έπειτα. Πρόσβαση στην εκπομπή  έχετε εδώ: ERTflix  Για την είσοδο στην συνάντηση μας δεν υπάρχει χρέωση, για την επίσκεψη στην Έκθεση δείτε τι ισχύει: ΕΠΙΣΚΕΨΗ 

Με αφορμή τη συνάντηση μας ζήσαμε λίγο ή πολύ ο καθένας μας το κλείσιμο μιας χρονιάς και το άνοιγμα μιας άλλης σε ρυθμό Καβάφη. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο. Εδώ θα βρείτε αναλυτικά το τι διαβάζουμε και ακούμε για τη συνάντηση μας: ΚΑΒΑΦΗΣ - ΜΠΛΕ ΑΛΩΝΙ , ενώ εδώ ακούτε τη μουσική μας λίστα: ΚΑΒΑΦΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ 

Και κάτι πολύ χρήσιμο, εδώ κατεβάζετε την εφαρμογή που σας επιτρέπει για να έχετε offline πρόσβαση τον Καβάφη στο κινητό σας: ΚΑΒΑΦΗΣ APP 

Μια μικρή δημοσκόπηση τρέχει στην ομάδα μας στο facebook για να βρούμε το από κοινού  αγαπημένο μας ποίημα:  ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΟΙΗΜΑ . Αυτή τη στιγμή ισοψηφούν στις προτιμήσεις μας το "Περιμένοντας του Βαρβάρους" και το "Απολείπει ο Θεός Αντώνιον". Ψηφήστε και εσείς!  
 
Πριν κλείσω, για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω τα βασικά:

  • Η συμμετοχή είναι ανοιχτή, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. 
  • Το μπλε αλώνι έχει στηθεί έτσι ώστε να είναι εύκολο να πολλαπλασιαστεί, δηλαδή και άλλοι βιβλιόφιλοι να αναπτύξουν αντίστοιχες δράσεις, σε περισσότερα τους ενός σημεία της Θεσσαλονίκης ή και σε άλλες πόλεις, ακόμη και στο εξωτερικό! Οπότε, μιλήστε για αυτό σε φίλους που θα χαιρόταν να στήσουν κάτι αντίστοιχο κοντά τους, με την υποστήριξη του κεντρικού αλωνιού της Θεσσαλονίκης! 
  • Για πληροφορίες: blealoni.thessaloniki@gmail.com / 6941556689
  • Για εγγραφή στην ομάδα στο facebook: μπλε αλώνι
Μια φωτογραφία από την Έκθεση ταιριασμένη με ένα ποίημα του Καβάφη για κλείσιμο:
Φρεντ Μπουασονά (1858-1946) Λιμνοθάλασσα Πύλου, 1912 / Βιβλιοθήκη της Γενεύης

Θάλασσα του πρωιού

Εδώ ας σταθώ. Κι ας δω κι εγώ την φύσι λίγο.Θάλασσας του πρωιού κι ανέφελου ουρανούλαμπρά μαβιά, και κίτρινη όχθη· όλαωραία και μεγάλα φωτισμένα.

5Εδώ ας σταθώ. Κι ας γελασθώ πως βλέπω αυτά(τα είδ’ αλήθεια μια στιγμή σαν πρωτοστάθηκα)·κι όχι κι εδώ τες φαντασίες μου,τες αναμνήσεις μου, τα ινδάλματα της ηδονής.

[1915*]

                                                              (Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Καλή μας αντάμωση! 

Ιδέα και συντονισμός: Χριστίνα Βουμβουράκη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας