Ακούμε και διαβάζουμε Γκαίτε για τις 4 Μάρτη!

Η επόμενη μας συνάντηση θα είναι αφιερωμένη σε έναν από τους κορυφαίους διανοητές του παγκόσμιου πολιτισμού: στον ποιητή, μυθιστοριογράφο, δραματουργό, θεωρητικό της Τέχνης, ζωγράφο, φυσιοδίφη, φιλόσοφο, θεολόγο, νομικό και πολιτικό -σίγουρα κάτι θα ξέχασα- Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε!


Για εγγραφή στην ομάδα στο facebook: μπλε αλώνι
Ιδέα και συντονισμός: Χριστίνα Βουμβουράκη

Ετοιμαστείτε για Γκαίτε στο Goethe! Η συνάντηση μας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 στις 11.00 το πρωί στη βιβλιοθήκη του Goethe-Institut της Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας 66).

Να θυμίσω εδώ ότι το Goethe-Institut και η  ArtBOX  διαμόρφωσαν το γόνιμο  περιβάλλον του «Tale of X Cities», ένα πρόγραμμα που φέρνει σε επαφή πολίτες και τοπικούς θεσμούς για τη δημιουργία κοινότητας με στόχο τη συνεργατική παραγωγή πολιτισμού. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο διαμορφώθηκε και ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 το μπλε αλώνι. Θα επανέλθουμε στο «Tale of X Cities» αφού πρώτα δούμε το προς ακρόαση και ανάγνωση υλικό:

·        Κύριο θέμα μας είναι ο εμβληματικός «Φάουστ» του Γκαίτε μέσα από την ομώνυμη ραδιοφωνική παράσταση από το «Θέατρο της Τετάρτης», σε μετάφραση του Κώστα Χατζόπουλου (εκδόσεις Εστία) και σκηνοθεσία του Μήτσου Λυγίζου. Ακούμε τον Θάνο Κωτσόπουλο στον ρόλο του Φάουστ, τη Βάσω Μανωλίδου στον ρόλο της Μαργαρίτας και ως Μεφιστοφελή τον Γιώργο Γληνό. 

Bonus: Ο "Φάουστ" του Γκαίτε, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού στην έμμετρη μετάφραση του Πέτρου Μάργαρη, που κυκλοφορεί στα ελληνικά σε δίγλωσση έκδοση από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Η παράσταση ανέβηκε το 2014 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Στον ρόλο του Φάουστ ο Ακύλας Καραζήσης.

·        Συμπληρωματικά διαβάζουμε το κατά Νίτσε «καλύτερο γερμανικό βιβλίο»  «Συνομιλίαι Έκκερμαν με τον Γκαίτε» / T. P. Eckermann, σε μετάφραση Ν. Καζαντζάκη.Πρόκειται για την καταγραφή συνομιλιών του «μαθητευόμενου» νεαρού Γιόχανν Πέτερ Έκερμανν με τον Γκαίτε, που έμελλε να γίνει μία από τις ουσιαστικότερες πηγές για την κατανόηση της προσωπικότητας και του έργου του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα που άλλαξε για πάντα την παγκόσμια λογοτεχνία.

Το προτεινόμενο ανάγνωσμα θα ξεκινήσουμε να το διαβάζουμε μαζί, τουλάχιστον όσοι μπορέσουμε να παρευρεθούμε, το Σάββατο 18 Φλεβάρη στις 19:00 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του «Tale of X Cities» που θα πραγματοποιηθεί στο Goethe-Insitut. Ελάτε νωρίτερα για να ανακαλύψετε τι εστί Tale of X Cities! Να δείτε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και το πώς μπορείτε αν θέλετε να γίνετε μέλος της κοινότητάς του, συμμετέχοντας στον επόμενο κύκλο σεμιναρίων και εργαστηρίων.

Ιδού και η καθιερωμένη PLAYLIST:  Goethe_Spotify  

Κλείνοντας, να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά πως το μπλε αλώνι έχει στηθεί έτσι ώστε να είναι εύκολο να πολλαπλασιαστεί, δηλαδή και άλλοι βιβλιόφιλοι σε μικρά ευκίνητα ή μεγαλύτερα σχήματα να αναπτύξουν αντίστοιχες δράσεις, σε περισσότερα τους ενός σημεία της Θεσσαλονίκης ή και σε άλλες πόλεις, ακόμη και στο εξωτερικό! Οπότε, μιλήστε για αυτό σε φίλους που θα χαιρόταν να στήσουν κάτι αντίστοιχο κοντά τους, με την υποστήριξη του κεντρικού αλωνιού της Θεσσαλονίκης! Κάθε αλώνι αυτο-οργανώνεται και αποφασίζει το πως, που, πότε, κάθε πότε συλλογικά. Το κεντρικό αλώνι θα παρέχει βοήθεια σε οργανωτικό επίπεδο και θα μοιράζει την όποια έρευνα γίνεται σχετικά με το ελεύθερα διαθέσιμο υλικό για ακροάσεις αναγνώσεις και περεταίρω μελέτη. 

Για πληροφορίες: blealoni.thessaloniki@gmail.com / 6941556689

Καλή μας αντάμωση!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας