Μπλε αλώνι – Φεστιβάλ Tale of X Cities

 Ραντεβού στο Φεστιβάλ Tale of X Cities! 

Υπενθυμίζω το ραντεβού μας για να ξεκινήσουμε μαζί, όσοι μπορέσουμε να παρευρεθούμε,  την ανάγνωση του βιβλίου ‘Συνομιλίαι Έκκερμαν με τον Γκαίτε’ του T. P. Eckermann σε μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη: 

Σάββατο 18 Φλεβάρη στις 19:00, στο Φεστιβάλ  Tale of X Cities στο Goethe Institute (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 66, Θεσσαλονίκη 546 42)


Στο συγκεκριμένο βιβλίο, που πρωτοεκδόθηκε το 1836, καταγράφονται συνομιλίες του Γκαίτε με τον «μαθητευόμενο» νεαρό συνεργάτη του Γιόχαν Πέτερ Έκκερμαν μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα ετών, των τελευταίων της ζωής του. «Το καλύτερο γερμανικό βιβλίο που υπάρχει» το είχε χαρακτηρίσει ο Φρίντριχ Νίτσε, καθ' υπερβολήν, ώστε να υπογραμμίσει τη σημασία του συγγράμματος. Εδώ διαβάζουμε περισσότερα για τις Συνομιλίες: Συζητώντας με τον Γκαίτε.

Αντίστοιχη συν-ανάγνωση, ανοιχτή στο κοινό, θα πραγματοποιηθεί και την Παρασκευή στα εγκαίνια του Φεστιβάλ, οπότε υπάρχει για όλους και η εναλλακτική της Παρασκευής 17/2.

Ας μιλήσουμε όμως λίγο και για το πρόγραμμα «Tale of X Cities»Έχω αναφερθεί πολλές φορές σε αυτο, μια που αποτέλεσε το πλαίσιο ανάπτυξης του μπλε αλωνιού. Αλλά ας πούμε λίγα παραπάνω γι αυτή την ωραία ιστορία, εν όψει του φεστιβάλ Tale of X Cities που διοργανώνεται στο Goethe-Institut την Παρασκευή 17 και το  Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, με στόχο την παρουσίαση των  πεπραγμένων του το 2022 και τον προγραμματισμό του 2023, την τρίτη χρονιά του προγράμματος. 

Τι είναι το Tale of X Cities: ένα πρωτοποριακό μοντέλο δημιουργίας κοινότητας, δικτύου πολιτών – φορέων – πόλεων, και τοπικής ανάπτυξης με άξονα την δημιουργικότητα και την Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή. Ξεκίνησε το 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος Common Lab του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX, και στις δύο χρονιές υλοποίησής του έχει ήδη ενεργοποιήσει πάνω 25 φορείς, εκατοντάδες συμμετέχοντες σε 12 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. 

Οι δράσεις του Tale of X Cities περιλαμβάνουν διαδικτυακά σεμινάρια και εργαστήρια μη-τυπικής εκπαίδευσης, που προσφέρουν στους συμμετέχοντες τις δεξιότητες και την καθοδήγηση προκειμένου να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα -βίντεο, φωτογραφία, podcast, performance, εγκαταστάσεις και συλλογικές πρωτοβουλίες- καθώς και δημόσιες συμμετοχικές δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τους συνεργαζόμενους φορείς στις πόλεις τους.

Τι είναι το Φεστιβάλ Tale of X Cities: Το Φεστιβάλ του «Tale of X Cities»  είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψει κανείς το Tale of X Cities, να γνωρίσει τους συμμετέχοντες, να ακούσει από τους ίδιους την εμπειρία τους, να εξερευνήσει τα έργα τους, και να μάθει πώς μπορεί να γίνει μέλος της κοινότητάς του. Περιλαμβάνει έκθεση (έργα βίντεο, ήχου, φωτογραφίας, διαδραστικές εγκαταστάσεις και δημόσιες, συμμετοχικές δράσεις) και δράσεις.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ

TALE OF X CITIES WORKS — ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ & ΔΡΑΣΕΩΝ 2022
Παρασκευή, 17/2, 18:30-21:30 & Σάββατο, 18/2, 11:00-20:00
Goethe-Institut Thessaloniki – Γκαλερί (Βασιλίσσης Όλγας 66, Θεσσαλονίκη)

TALE OF X CITIES TALKS — ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ 2022 ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2023
Σάββατο, 18/2, 11:00-16:00
Goethe-Institut Thessaloniki – Αμφιθέατρο (Βασιλίσσης Όλγας 66, Θεσσαλονίκη)
& ζωντανή αναμετάδοση στο www.x-cities.net.

ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ… — ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Παρασκευή, 17/2, 16:00-18:00
Σάββατο, 18/2, Σάββατο, 25/2 και Κυριακή 26/2 12:00-14:00
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, “Casa Bianca”, Θεμιστοκλή Σοφούλη 3
Για να συμμετέχετε στη δράση παρακαλώ δηλώστε συμμετοχή εδώ.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Να σημεiωσω ότι πίσω από τη δράση Το “Ήθελα να σου πω…” βρίσκεται η γνώριμη μας Μαρία Πλαστήρα Βαλκάνου, που έχει συμμετάσχει σε συναντήσεις του μπλε αλωνιού μας.  

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 17/2:

18:30 και μετά στο Goethe-Institut Thessaloniki. Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει: 

18:30-19:00 “Παίζοντας με το Ορμένιο”, εργαστήριο παραδοσιακών παιχνιδιών με την Χρυσούλα Ιωαννίδου (Χρυσούλα Ιωαννίδου), μέλος του Tale of X Cities από το Βορειότερο χωριό της Ελλάδας

19:15-20:00 “Αναμετάδοση”, μια μη-γραμμική, μη-εξαντλητική περιήγηση στην έκθεση από το Τρίο Ντουντούκα — τα μέλη του Tale of X Cities Χριστίνα Βουμβουράκη (Christina Voumvouraki), Φώφη Ζαγορίτου (Φώφη Ζαγορίτου), Δέσποινα Κωνσταντινίδη (Despina Konstantinides)

20:00-20:30 “Το μπλε αλώνι διαβάζει τις ‘Συνομιλίαι Έκκερμαν με τον Γκαίτε’ του T. P. Eckermann σε μετάφρραση Νίκου Καζαντζάκη”, μια συλλογική, συμμετοχική ανάγνωση

20:30-21:00 “Tango Antidoto - para todo y para siempre”, των Παναγιώτας Καγιανά (Kmg Panagiota) και Ολυμπίας Βελβελίδη. Ανοιχτό μάθημα και επίδειξη τανγκό με τους χορευτές Μαρία Μπίκου & Παναγιώτη Σαχίδη και Δανάη Κονκουρή & Θεμιστοκλή Σιδηρόπουλο

21:00-21:30 Κρασάκι και κουβέντα 

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 18/2:

18:15-19:00 “Αναμετάδοση”, μια μη-γραμμική, μη-εξαντλητική περιήγηση στην έκθεση από το Τρίο Ντουντούκα — τα μέλη του Tale of X Cities Χριστίνα Βουμβουράκη (Christina Voumvouraki), Φώφη Ζαγορίτου (Φώφη Ζαγορίτου), Δέσποινα Κωνσταντινίδη (Despina Konstantinides)

19:00-19:45 “Το μπλε αλώνι διαβάζει τις ‘Συνομιλίαι Έκκερμαν με τον Γκαίτε’ του T. P. Eckermann σε μετάφρραση Νίκου Καζαντζάκη”, μια συλλογική, συμμετοχική ανάγνωση

ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ 18&19/2: 

Καλή μας αντάμωση! 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας