Ακούμε και διαβάζουμε Στάινμπεκ για την 6η Μάη!

Ετοιμαζόμαστε για την 8η συνάντηση μας στις 6 Μαΐου και συντονιζόμαστε με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διαβάζοντας Τζον Στάινμπεκ, έναν σημαντικό εκπρόσωπο του νατουραλισμού και της κοινωνικής πεζογραφίας στην Αμερικανική Λογοτεχνία.

Η 19η ΔΕΒΘ με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία θα πραγματοποιθεί από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023 φιλοξενώντας σε 4 κτίρια και 14 αίθουσες των εγκαταστάσεων της Helexpo (12,13, 14, 15), περισσότερους από 600 έλληνες και ξένους επαγγελματίες του βιβλίου και σχεδόν 500 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.200 ομιλητών. Προσεχώς εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα:  thessalonikibookfair 

Ο τόπος και η ώρα συνάντησης δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, αυτή τη φορά θα εξαρτηθεί από τον καιρό.  

Κεντρικό αφήγημα της συνάντησης μας είναι το διήγημα: «Ο ΤΙΜΩΡΟΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ», όπως δημοσιεύτηκε στη «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» σε μετάφραση Βάγγου Παπαϊωάννου. Ακούμε συνδυαστικά το τραγούδι "Strange Fruit" της Billie Holiday, που ηχογραφήθηκε το 1939.


Περισσότερα για αυτό το τραγούδι εδώ: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΤΑΝΤΑΛ / Μια αθόρυβη κραυγή.  

Το δεύτερο κείμενο που διαβάζουμε παρέα μας βάζει σε αυτό που λένε «κουζίνα του συγγραφέα». Πρόκειται για το δημοσιευμένο στο περιοδικό «η λέξη σε μετάφραση Χάρη Βλαβιανού»: «ΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

Συνοδευτικά ακούμε τη ραδιοφωνική θεατρική διασκευή του «ΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΦΑΜΠΡΙΚΕΣ» του Στάινμπεκ σε ηχογράφηση του 1966. Η δράση τοποθετείται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης στο  Μοντερέι της Καλιφόρνια, σε ένα δρόμο γεμάτο με κονσερβοποιίες σαρδέλας.  Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

Μια μικρή ώθηση για εκκίνηση από την εκπομπή του Θανάση Βικόπουλου: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ  

Καλό Πάσχα, καλές αναγνώσεις, καλές ακροάσεις!

Ιδέα και συντονισμός: Χριστίνα Βουμβουράκη
Για πληροφορίες: blealoni.thessaloniki@gmail.com / 6941556689
Για εγγραφή στην ομάδα στο facebook: μπλε αλώνι


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας