Ακούμε και διαβάζουμε Όσκαρ Ουάιλντ για την 9η συνάντηση

Όπως έχει ανακοινωθεί η 9η συνάντηση μας , που θα γίνει το  Σάββατο 3 Ιουνίου, θα είναι αφιερωμένη στον Όσκαρ Ουάιλντ

Ο τόπος και η ακριβής ώρα συνάντησης θα ανακοινωθεί εγκαίρως στο blog, στην ομάδα μας στο facebook και μέσω e-mail. 

Πατάμε το play και αφήνουμε την μουσική να μιλήσει για το Wilde: PLAYLIST ΟΥΑΙΛΝΤ

Εισαγωγικά για τον συγγραφέα βρίσκουμε στις πρώτες σελίδες του βιβλίου «Συζητώντας με τον Όσκαρ Ουάιλντ» του Μέρλιν Χόλαντ, που είναι διαθέσιμες ελευθέρα: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μέρλιν Χόλαντ είναι ο μοναδικός εγγονός του Όσκαρ Ουάιλντ. Πατέρας του ήταν ο Βίβιαν Χόλαντ, δεύτερος γιος του μεγάλου συγγραφέα. Η οικογένεια του Ουάιλντ αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της σε Χόλαντ μετά την καταδίκη του Όσκαρ σε φυλάκιση.

Κεντρικά μας αφηγήματα είναι δυο πολυαγαπημένες ιστορίες, διαχρονικοί θησαυροί, που αναδεικνύουν το λαμπερό μυαλό και τη ζεστή καρδιά του Όσκαρ Ουάιλντ:

Και οι δύο ιστορίες βρίσκονται σε γραπτή μορφή σε μια συλλογή που κυκλοφορεί ελεύθερα από τις  Εκδόσεις Σαΐτα:  «Ο ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»

Προς ανάγνωση είναι επίσης και η συλλογή μικρών υβριδικών ιστοριών: «Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΖΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ»  

Συνοδευτικά ακούμε:

  • Τη νουβέλα «ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΕΡΒΙΛ», αν θέλoυμε μια δόση βρετανικού χιούμορ ή να μάθουμε το τι μπορεί να σημαίνει να είσαι φάντασμα και κυρίως για το ποιο είναι το πραγματικό νόημα του φόβου και της αγάπης.
  • Το εμβληματικό ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΡΙΑΝ ΓΚΡΕΙ σε θεατρική διασκευή από την Ροζίτα Σώκου.   
    «Ο μύθος του πορτρέτου είναι από τους βασικούς, τους αρχέτυπους μύθους της λογοτεχνίας. Η αναζήτηση της αιώνιας νεότητας. Ο Φάουστ, ο Ντόριαν Γκρέι. Ο πρώτος κυνηγός της εμπειρίας μέσα από τη γνώση, ο δεύτερος μέσα από την πράξη. Όμως ο Ντόριαν δεν θα βάλει σε κίνηση το μυαλό για να φτάσει στα απώτατα όρια της γνώσης. Θα επιδιώξει να βάλει σε πράξη τη φαντασία, χρησιμοποιώντας ακόμη και τον εαυτό του σαν πειραματόζωο.»  (Ροζίτα Σώκου-Δημήτρης Ποταμίτης- περ. Ραδιοτηλεόραση αρ.389-1977)

Για μια βουτιά στα βαθιά διαβάζουμε στους «ΣΤΟΧΑΣΜΟΥΣ» του για τα θέματα: Ο WILDE ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ / Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΑΣ (ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ) / ΚΟΝΤΥΛΙ, ΜΟΛΥΒΟΚΟΝΤΥΛΟ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΙ (ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ) / Ο ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΩΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ (ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ) / Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ (ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ).

Και μια που έγινε κουβέντα για τα βαθιά, στην εκπομπή «Υλικό Ονείρων» ακούμε αποσπάσματα από το «DΕ PROFUNDIS» του Όσκαρ Ουάιλντ.  

Καλές αναγνώσεις, καλές ακροάσεις!

Ιδέα και συντονισμός: Χριστίνα Βουμβουράκη
Για πληροφορίες: blealoni.thessaloniki@gmail.com / 6941556689
Για εγγραφή στην ομάδα στο facebook
: μπλε αλώνι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας