Το "ΜΠΛΕ ΑΛΩΝΙ“ στο ΔΕΙΠΝΟ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ”

Με χαρά το "μπλε αλώνι' Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο  "Δείπνο της Άνοιξης 2023" που οργανώνει η "Πρωτοβουλία Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου", η οποία γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια δράσεων!

Συμμετέχουμε με μια μικρή υπαίθρια έκθεση που έχει στηθεί στην περίφραξη του  Πάρκου Τσέπης, στη συμβολή των οδών Αγαπηνού και Μιχαήλ Ιωάννου. Τι περιλαμβάνει αυτή η Έκθεση; 

  • (1) ΛΙΣΤΑ με βιβλία για δείπνα, δηλαδή με λογοτεχνικά  βιβλία στα οποία δείπνα αποτελούν κύριο στοιχείο της πλοκής. Αυτά τα βιβλία παρουσιάζονται και λίγο πιο αναλυτικά το καθένα. 
  • (2) ΛΙΣΤΑ με λογοτεχνικά βιβλία με συνταγές, που ενσωματώνουν δηλαδή στην αφήγηση μια ή περισσότερες συνταγές μαγειρικής. Θα μπορούσαν επομένως να γίνουν μια αφορμή για ένα ωραίο λογοτεχνικό δείπνο! 
  • (3) ΛΙΣΤΑ με ιδιαίτερες νοστιμιές σε βιβλία, δηλαδή εμβληματικά εδέσματα και ποτά βγαλμένα μέσα από λογοτεχνικές σελίδες.   
  • (4) ΜΕΝΟΥ 3 "πιάτων" για βιβλιοφάγους, δηλαδή προτάσεις ανάγνωσης (για μικρούς και μεγάλους) μιας τριπλέτας βιβλίων για... φάγωμα, ως ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο. Τα "πιάτα" συνδυάζονται με βάση βασικούς θεματικούς άξονες.
  • (5) ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ (Άγκαθα Κρίστι). Σύνδεση του θέματος μας με την μαγειρική μέσα από ένα διήγημα (audio) και ένα βιβλίο συνταγών... χωρίς αρσενικό ή άλλα δηλητήρια! 

Για τους νέους μας φίλους δυο λόγια για το τι ειναι το "μπλε αλώνι":

Διαβάζουμε ελεύθερα προσβάσιμα ψηφιακά και ηχητικά βιβλία
(audio books / e-books).

Πρόκειται για μια δράση που βασίζεται στην αγάπη για τη λογοτεχνία, τον διάλογο και την ελεύθερη διακίνηση της γνώσης. 

Η ιδέα ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη την 1η Οκτώβρη του 2022 με στόχο να ανοιχτεί η δράση σε πολλές κατευθύνσεις με τη δημιουργία ενός δικτύου "μπλε αλωνιών" σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, γιατί όχι και σε ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό. Στις 23 Οκτώβρη του 2022 έκανε πρεμιέρα το "μπλε αλώνι" Σερρών, στις 17 Μαρτίου του 2023 ξεκίνησε το "μπλε αλώνι" Αθήνας, στις 29 Απρίλη το Ορμένιο Έβρου και στις 17 Ιούνη έχει προγραμματιστεί πρεμιέρα στην Καβάλα.  

Η λογική της δράσης είναι να διαμεσολαβήσει ώστε υλικό που βρίσκεται στο διαδίκτυο να οργανωθεί για να χρησιμοποιηθεί εύκολα από κοινού από περισσότερες ομάδες για να καλλιεργήσει μια βαθύτερη σχέση με τη λογοτεχνία και κυρίως για να μας φέρει κοντά.

Προσπαθεί συμβαδίσει με τις ανάγκες της σύγχρονης ζωής και να απαντήσει στα προβλήματα της (λίγος χρόνος, αδυναμία συγκέντρωσης, έλλειψη κινήτρου, λίγα χρήματα, καθιστική ζωή, μοναχικότητα) και κυρίως να δει την εμπειρία ανάγνωσης ως μια συλλογική εξερεύνηση στην όποια ο καθένας επιλέγει ελεύθερα μέχρι που θέλει να φτάσει. 

Εδώ θα βρείτε ένα δίλεπτο βίντεο για το δίκτυο μπλε αλώνι: 

Ιδέα και συντονισμός: Χριστίνα Βουμβουράκη

Για πληροφορίες: blealoni.thessaloniki@gmail.com / 6941556689
Για εγγραφή στην ομάδα στο facebook: μπλε αλώνι


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας