Θεσσαλονίκη - μπλε αλώνι Αυγούστου: Πέμπτη 3/8, 19:00 στην Casa Bianca (20:00 αν δεν θέλετε να δείτε την έκθεση)

Συνδυάζοντας τη χαλαρή, καλοκαιρινή μας συνάντηση με την εικαστική έκθεση Γιώργος Ιωάννου - “Επίμονες Παρουσίες”, που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, δίνουμε το ραντεβού μας στην είσοδο της Casa Bianca (Βασ. Όλγας 182 και Θεμ. Σοφούλη) την Πέμπτη 03/08 στις 19:00. 

Στο ίδιο σημείο δίνουμε ραντεβού στις 20:00 με όσους και όσες δεν επιθυμούν να δουν την έκθεση για να βολευτούμε κάπου στο καφέ του προαύλιου χώρου ή σε παρακείμενο καφέ, ανάλογα με το πόσα άτομα θα είμαστε και τις συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη την ώρα. Θα μιλήσουμε για τις περασμένες αναγνώσεις μας αλλά και για "εξωσχολικά" βιβλία και ό,τι θέλει προκύψει! 

Σχετικά με το τι θα δούμε, πρόκειται για τη μεγάλη αναδρομική έκθεση με την οποία παρουσιάζεται το έργο του ζωγράφου και χαράκτη Γιωργου Ιωάννου. Παρουσιάζονται έργα απ' όλες τις δημιουργικές του περιόδους, από σχέδια που έκανε κατά τη διάρκεια της Κατοχής έως και τα τελευταία έργα του 2008, όταν σταμάτησε πια να ζωγραφίζει.



Ως βιβλιόφιλοι γνωρίζουμε καλά τον λογοτέχνη Γιώργο Ιωάννου, μην μπερδευτείτε με τη  συνωνυμία.
  • Ο λογοτέχνης Γιώργος Ιωάννου γεννήθηκε το 1927 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
  • Ο εικαστικός Γιώργος Ιωάννου γεννήθηκε το 1926 στην Αθήνα και έκανε σπουδές ζωγραφικής στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Παρίσι. Θεωρείται βασικός εκπρόσωπος και πρωτοπόρος της Ποπ Αρτ στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί όμως ότι ο εικαστικός Γιώργος Ιωάννου λογίζεται ως ένας ζωγράφος-παραμυθάς και ένας ζωγράφος-συγγραφέας που κατανόησε τη λειτουργία της ανάγνωσης και ανέδειξε την αξία της μέσω της ζωγραφικής.    

Να ενημερώσω επίσης για το ότι δεν θα παρακολουθήσουμε κάποια ξενάγηση, μια που το προχωρημένο καλοκαίρι και οι προβλεπόμενες άδειες του προσωπικού δεν αφήνουν περιθώρια για 
ξεναγήσεις  σε απογευματινές ώρες. Οπότε, ενημερωνόμαστε  για τον ζωγράφο και χαράκτη Γιώργο Ιωάννου μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην Lifo o γιος  του, που είναι επιμελητής της έκθεσης:  Γιώργος Ιωάννου: Οι παράξενες εικόνες ενός αθόρυβου πρωτοπόρου των '70s  

Διαβάζοντας τα άρθρα: Παραμύθια και ιστορίες μέσα από τη ζωγραφική του Γιώργου Ιωάννου και «Γιώργος Ιωάννου: Εσωτερική διαδρομή» κρατάμε τις επισημάνσεις για την αφηγηματική ποσότητα των έργων του:

"Κάθε πίνακας του Γιώργου Ιωάννου είναι και μια σελίδα ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται: ως μια πυκνογραμμένη σελίδα στην οποία ο ζωγράφος επιχειρεί να αποδώσει την περίληψη του (προσωπικού του) κόσμου, ενός κόσμου παράλογα λογικού".

και περιμένουμε να τις επιβεβαιώσουμε επί τόπου! 

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το υλικό της συνάντησης του Σεπτέμβρη που θα αφορά τον Μπομ Ντίλαν! 

Καλή μας αντάμωση!  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας