Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Ο δεύτερος χρόνος  δράσης του μπλε αλωνιού ξεκινάει με Μπέρτολτ Μπρεχτ! Η 13η συνάντηση της Θεσσαλονίκης θα γίνει το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, σε τόπο και ώρα που θα ανακοινωθεί στις αρχές του Οκτώβρη, ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.

Εισαγωγικά για τον συγγραφέα βρίσκουμε στο ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ και πολύ υλικό είναι διαθέσιμο στο ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ. Επισημαίνω ότι στη σελίδα 7 βρίσκουμε το πολιτικό κείμενο «ΠΕΝΤΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ». Επίσης, βρίσκουμε ένα χρήσιμο «ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ» από τον Τίτο Πατρίκιο. Ε

Κεντρικά κείμενα για τη συνάντηση μας είναι σε ότι αφορά τα ποιήματα:

Σε ότι αφορά τις παραβολές του, μια γεύση από τις «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΟΙΝΕΡ» που ο Μπρεχτ ξεκινάει να γράφει το 1927, συνεχίζει μέχρι τη δεκαετία του ’30 και επανέρχεται και τις ολοκληρώνει μέχρι το θάνατο του, το 1956 : ΑΝ ΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ / 5ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ / 13 ΙΣΤΟΡΙΕΣ

και σε ότι αφορά τη θεατρική αφήγηση, το έργο «Ο ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΡΑΙΧ», όπως ηχογραφήθηκε το 1987 για το ραδιόφωνο, σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη και σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μίμης Κουγιουμτζής, Βάσος Ανδρονίδης, Δημήτρης Αστεριάδης, Μελίνα Βαμβακά, Γιάννης Ρήγας, Γιάννης Δεγαϊτης, Λίλιαν Δημητρακοπούλου, Αγγελική Ελευθερίου, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Γιάννης Καρατζογιάννης, Λυδία Κονιόρδου, Τάκης Μαργαρίτης, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου, Χριστίνα Τσάφου, Χρήστος Νίνης, Κάτια Γέρου.

Δώδεκα από τις περίφημες εικοσιτέσσερις σκηνές, που έγραψε ο Μπρεχτ εξόριστος, ανάμεσα στο 1935 καi το 1939. Μερικές απ' αυτές τις σκηνές ανεβάστηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1937, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα. Όταν ο Μπρεχτ έγραφε αυτά τα μονόπρακτα, δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί όλη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας. 'Ηταν όμως αισθητή στη βαριά ατμόσφαιρα της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής, στην προετοιμασία της τρομοκρατίας με την κατασκευασμένη εκ των άνω διαστροφή της γλώσσας, με την καταπίεση, τη δυσπιστία και την υποκρισία, που κάποτε στάθηκαν πιο καταλυτικές κι από την ίδια την ωμή τρομοκρατία. Ο Μπρεχτ μας δείχνει σ' αυτές τις σκηνές, με διαύγεια που φτάνει ως τη φρίκη, πως «πολύ πριν φανούν από πάνω μας τα βομβαρδιστικά», οι γερμανικές πόλεις δεν ήταν κατοικήσιμες.

Κι εδώ θα βρείτε το μονόπρακτο «Η ΕΒΡΑΙΑ»  (από τον "Τρόμο και αθλιότητα του Γ' Ράιχ") με την Έλλη Λαμπέτη.

Στο έργο, μια Γερμανίδα Εβραία, η Ιουδήθ Κέιθ, γυναίκα γιατρού, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία για να μη σταθεί εμπόδιο στην καριέρα του συζύγου της. Μέσα από ένα προσωπικό δράμα διαφαίνεται το καθεστώς του τρόμου, που έχει διαπεράσει και διαστρέψει τη ζωή, τις σχέσεις, τη συμπεριφορά και τη σκέψη των ανθρώπων.


Περισσότερα ποιήματα θα βρείτε εδώ: ΥΛΙΚΟ ΟΝΕΙΡΩΝ / Η ΒΑΒΥΛΩΝΙΑΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ 

Περισσότερα θεατρικά θα βρείτε εδώ: ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

 

Καλές αναγνώσεις, καλές ακροάσεις!

Ιδέα και συντονισμός: Χριστίνα Βουμβουράκη
Για πληροφορίες:
blealoni.thessaloniki@gmail.com / 6941556689
Για εγγραφή στην ομάδα στο
facebook
μπλε αλώνι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας