Οδυσσέας Ελύτης για την έκτη συνάντηση στο Ορμένιο!

Το Ορμένιο συνεχίζει δυναμικά με Οδυσσέα Ελύτη, σε μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Δικαίων!


Με αφορμή αυτή τη συνάντηση ξεκινάμε με το e-book του Ομίλου Δημοσιογραφίας/Δημιουργικής Γραφής Γ΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα «Συνομιλώντας με τον Οδυσσέα Ελύτη». Οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, Α. Αρεάλη και Δ. Κατσορίδα, προσπαθούν να συνομιλήσουν με τον ποιητή. Τον "ρωτούν" και ο ποιητής να τους "απαντά". Πώς; Μέσα από  ποιήματά,  συνεντεύξεις , άρθρα και τα αφιερώματα που έχουν γραφεί γι’ αυτόν. Έτσι, πληροφορούνται για τη ζωή του, το έργο του, τις απόψεις του και κατανοούν το βαθύ και διορατικό πνεύμα που χαρακτηρίζει πάντα τους σπουδαίους άντρες.  

Εδώ όσοι θα βρείτε ένα χρονολόγιο με όλα τα έργα του: ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ.

Ας ακούσουμε και τον ίδιον σε ηχογράφηση ραδιοφωνικής εκπομπής που μεταδόθηκε στις 27 Απριλίου 1958 : ΕΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ.  (Στην αρχή της εκπομπής ακούγεται ο ηθοποιός Θάνος Κωτσόπουλος να διαβάζει το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Ηλικία της γλαυκής θύμησης». )

Επίσης στο αρχείο της ΕΡΤ βρίσκουμε μια ταινία – ντοκουμέντο για τον ποιητή: ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΟΥ ΠΑΛΙ ΟΜΟΙΩΘΗΚΑ.

Μια μικρή γεύση Ελύτη, παίρνουμε μέσα από δικές του φράσεις / στίχους: ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΤΙΑ

Ας περάσουμε και στις προτάσεις για ακρόαση και ανάγνωση, μια επιλογή από το διαθέσιμο υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο:

Για τους μεγάλους και μικρότερους φίλους και φίλες: ακούμε τη Χαρούλα Αλεξίου να διαβάζει το «Μαγισσάκι» από τη συλλογή «Τα ρω του έρωτα» (1973) και την Νένα Βενετσάνου να το τραγουδάει στο άλμπουμ: "Νέα Γη" (1996).  Για ακόμη περισσότερο υλικό: ΠΟΙΗΜΑΤΑ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.

«Από παιδί έβλεπα την ποίηση συνυφασμένη με τη ζωγραφική», είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης, οπότε προτείνεται για τους μικρότερους δημιουργία μιας εικόνας με κολάζ, μιας τεχνικής που αγαπούσε πολύ και ο ίδιος ποιητής. Εδώ θα βρείτε χρήσιμο εκτυπώσιμο υλικό: COLLAGE.    

Για τους μεγαλύτερους να προσθέσουμε και τα παρακάτω:

Συμπληρωματικά, για τα χαρακτηριστικά της ποίησης του: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  και εδώ θα βρείτε ολόκληρη η ομιλία του Ελύτη στην απονομή του Νόμπελ: ΝΟΜΠΕΛ 

Επίσης, αξίζει να βρεθεί χρόνος για την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη: «Οδυσσέας Ελύτης - Ο Έλληνας Επαναστάτης» και της Κικής Δημουλά «Σαν ωραίο παρόν» από το Συμπόσιο: "Ο Εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα". 

Καλές ακροάσεις, καλές αναγνώσεις και καλή συνάντηση!

  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας