Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση


Η επόμενη συνάντηση μας, η 17η συνάντηση στη σειρά, θα είναι για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον συγγραφέα που υπηρέτησε «τον παράξενο τρόπο των Ελλήνων».*   

Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024 σε τόπο και ώρα που θα ανακοινωθεί προσεχώς. Στη συνάντηση μας έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ο φιλόλογος και συγγραφέας Στέλιος Παπαθανασίου και να μας μιλήσει για τη γλώσσα του Παπαδιαμάντη.     

Για τον Παπαδιαμάντη υπάρχει διαθέσιμο άφθονο υλικό μελέτης (άπαντα, βιογραφικά στοιχεία, μελέτες):

Ας δούμε όμως πως αυτοβιογραφείται ο Παπαδιαμάντης: ΣΥΝΤΟΜΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  και ας ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ του και στο ΑΛΜΠΟΥΜ της ζωής του.

Μια καλή σύντομη εισαγωγή είναι το βίντεο της σειράς του ΥΠΠΟ: «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ», (Έρευνα, Σενάριο: Νατάσα Μποζίνη / Υπεύθυνος έργου: Κώστας Γεωργουσόπουλος) και το τεκμήριο του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου - Ε.Ο.Α. (1968) «Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ». (Αφηγητές: Κατράκης, Νέζερ, Μάτσας). Σε μορφή κειμένου, μια συνοπτική ματιά μας δίνει η Σταυρούλα Παπασπύρου: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο συγγραφέας που αποθησαύρισε «τον παράξενο τρόπο των Ελλήνων».   Να σταθούμε λίγο και στην εξαιρετική μονογραφία του Κωστή Παπαγιώργη για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με τίτλο «Αλέξανδρος Αδαμαντίου Εμμανουήλ», από την οποία παίρνουμε μια γεύση εδώ: «Ο πότης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»

Ως  ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ  προτείνεται  το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η ΦΟΝΙΣΣΑ»,  ως γραπτό κείμενο  ή  σε αφήγηση της Κατίνας Παξινού. 

Η ταινία «Φόνισσα» σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα και σενάριο της Κατερίνας Μπέη, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους: TRAILER

Επιπρόσθετα, προτείνονται τρία ακόμη σπουδαία ΚΕΙΜΕΝΑ για ακρόαση:

      «Οι Ελαφροΐσκιωτοι», από τη σειρά Αναγνώσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Διαβάζει η Αμαλία Μουτούση (70’).
 «Όνειρο στο κύμα», από τη σειρά Αναγνώσεις της LIFO. Διαβάζει η Αγλαΐα Παππά (36’)
 «Ο Έρωτας στα χιόνια», σε αφήγηση Σαπφούς Νοταρά (16’)

  • (Περισσότερα διηγήματα από τη φωνή της: openbook)  

ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ:

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΥΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ:

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ:

ΟΜΙΛΙΕΣ:

Καλές αναγνώσεις, καλές ακροάσεις!

Ιδέα και συντονισμός: Χριστίνα Βουμβουράκη
blealoni.thessaloniki@gmail.com / 6941556689


*Σημείωση: 
«Ο Παπαδιαμάντης δεν έγραψε για ν' αποδείξει κάτι, αλλά για να υπηρετήσει το κοινό ελληνικό αίσθημα, τον παράξενο τρόπο των Ελλήνων, αυτόν τον τρόπο που σήμερα πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις, μπλεγμένοι στην άρνηση της ζωής και στην αισθητικοποίηση του θανάτου. Ο άνθρωπος αυτός δέχτηκε να σηκώσει ένα βάρος χωρίς να κερδίσει τίποτα, και η φήμη που του παραχωρούμε σήμερα περισσότερο δείχνει τι προσπαθούμε να κερδίσουμε εμείς χωρίς κανέναν απολύτως κόπο, όλοι εμείς που δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει κάποιο σημάδι ή κάποιο νήμα που μας οδηγεί σ' αυτό που είμαστε και όχι σ' εκείνο που θέλουμε να είμαστε, βιάζοντας τον εαυτό μας. Με δύο λόγια, εμείς πρέπει να πλησιάσουμε τον Παπαδιαμάντη κι όχι να προσπαθήσουμε να τον φέρουμε στα νερά μας».  / ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας