4 Απριλίου 2024* (1)

 4 Απριλίου 2024* 


  Σήμερα Πέμπτη όπως κάθε εβδομάδα συνόδεψα τον θείο Νίκο στο καφενείο. Ο θείος είναι ο μοναδικός εναπομείναντας από επτά αδέλφια, υπέργηρος πλέον, σχεδόν κουφός, βγαίνει από το σπίτι του μια μέρα την εβδομάδα που την περιμένει πώς και πώς. Δεν μπορώ να πω ότι έχω την ίδια προσμονή ούτε την υπομονή να αντέξω κάθε φορά τις ιδιοτροπίες του, αλλά μιας και είμαι ο μόνος συγγενής που μένει στην ίδια πόλη το βλέπω σαν χρέος. Τον περίμενε ο στρατηγός να παίξουν χαρτιά, άλλο χούφταλο και αυτός μπερδεύει τον πρώτο παγκόσμιο με τον δεύτερο λες και πολέμησε και στους δύο ενώ γεννήθηκε το 1933.Τάβλι του έχουν απαγορεύσει του θείου να παίζει γιατί σαν κουφός βαράει δυνατά τα πούλια και ενοχλεί τους άλλους.

  Φτάσαμε κατά τις δέκα και στρωθήκαν αμέσως οι δύο τους. Εγώ καφεδάκι. Η τηλεόραση στη διαπασών. Σήμερα, λέει ο εκφωνητής, εκατό ογδόντα μέρα του πολέμου οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν μια πλατεία στη Γάζα την ώρα που μοιράζονταν συσσίτιο στον κόσμο. Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες. Νωρίτερα ο στρατός εκτέλεσε επτά ξένους που ανήκαν στην παγκόσμια οργάνωση World Kitchen.Ύστερα η εικόνα μεταφέρθηκε στα ερείπια του τελευταίου νοσοκομείου της πόλης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κρύβονταν μαχητές της Χαμάς.

  -Τρίχες! Φώναξε ένας φαλακρός που παρακολουθούσε. Οι Εβραίοι όσους δεν σκοτώσουν θέλουν να τους εξολοθρεύσουν με την πείνα και την έλλειψη ιατρικής βοήθειας.

-Καλά κάνουν μωρέ, απάντησε ένας χαρτογιακάς. Όλοι οι μουσουλμάνοι είναι εν δυνάμει τρομοκράτες.

-Και οι γυναίκες και τα παιδιά; ρωτάει ο πρώτος.

-Φυσικά. Τα παιδιά όταν μεγαλώσουν τι θα γίνουν νομίζεις.

-Σκάστε,
φώναξε ο θείος. Αφήστε μας να παίξουμε.

Ο εκφωνητής ξανάρχισε:

770η μέρα του πολέμου και οι μάχες συνεχίζονται στην Ουκρανία.

150 δις ευρώ βοήθεια σε εξοπλισμό δίνει η ΕΕ για να διώξουν τους Ρώσους από το έδαφος τους.

- Τρίχες,
ξανά φώναξε ο φαλακρός και χάιδεψε το κεφάλι του.


    Στέργιος Κωνσταντζίκης


* 4 Απριλίου 1984 ξεκινάει την εξέγερση του ο Winston Smith, ο κεντρικός ήρωας του "1984", αρχίζοντας να κρατάει ημερολογιακές σημειώσεις.
Με αφορμή αυτή την ημερομηνία, κληθήκαμε να γράψουμε μια μικρή σημείωση ημερολογίου - «για τις επόμενες γενιές» όπως λέει ο Γουίνστον. 
Τι προβλήματα γεννάει ο σύγχρονος κόσμος; Πώς ειναι οι ζωές μας; 

Για τη δημοσίευση της δικής σας σημείωσης στέλνετε το κείμενο σας (μέχρι 300 λέξεις) μαζί με το ονοματεπώνυμο ή σκέτο το όνομα σας μέσω e-mail στη διεύθυνση: 

blealoni.thessaloniki@gmail.com 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας