4 Απριλίου 2024* (2)

 4 Απριλίου 20..* 
(πλησιάζει η Μεγάλη Γιορτή)


15 Απριλίου 20..   

Εδώ και 2 μέρες δεν βγαίνω έξω από το σπίτι. Πήρα τις προμήθειές μου για μια βδομάδα, δηλαδή ό,τι μου έστειλαν Αυτοί στο σπίτι. Τα στόρια είναι κλειστά, ό,τι μπορώ να δω από τις γρίλιες. Ακόμη και το φως που μπαίνει μέσα στο σπίτι καίει τους τοίχους και τα πατώματα.  Η θερμοκρασία εδώ και μέρες έχει ξεπεράσει τους 35 βαθμούς. Το νερό έρχεται για λίγες ώρες της ημέρας κατά περιοχές γιατί μας ειδοποίησαν ότι θα κοπεί τελείως για κάποιο διάστημα. Είπαν να κάνουμε οικονομία γιατί έρχεται η Μεγάλη Γιορτή και πρέπει να υπάρχει νερό για Αυτούς και τους επίσημους προσκεκλημένους τους. Με την ευκαιρία της Γιορτής, είπαν, θα έρθουν (οι επίσημοι) να ελέγξουν αν όλα πάνε καλά με τις επενδύσεις τους και αν οι πιστοί είναι υπάκουοι και πληρώνουν τους φόρους τους όπως πρέπει. Παράλληλα θα ερευνήσουν τυχόν ευκαιρίες τις οποίες άφησαν ακόμη ανεκμετάλλευτες και πώς θα κάνουν πιο κερδοφόρες τις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις τους, που τις ονομάζουν «φιλανθρωπικά και πνευματικά ιδρύματα», έννοιες και λέξεις από κάποιες παλιές καλές εποχές, μας είπαν, που εμείς οι υπόλοιποι δεν τις καταλαβαίνουμε, γιατί είμαστε άνθρωποι της… παγκοσμιοποίησης (;). 

Οι γυναίκες απαγορεύεται να κυκλοφορούν τις μέρες της Μεγάλης Γιορτής παρά μόνο με άδεια από Αυτούς, έχοντας καλυμμένο κυρίως το κεφάλι τους, και συνοδευόμενες από κάποιον άντρα. Μετανάστες, πρόσφυγες, μη λευκοί άνθρωποι, ομοφυλόφιλοι και κάθε άνθρωπος που κρίνουν ότι είναι «διαφορετικός» από Αυτούς, απαγορεύεται να κυκλοφορήσει όλες τις μέρες της Μεγάλης Γιορτής. Εξαίρεση αποτελούν μόνο εκείνοι οι «διαφορετικοί», που Αυτοί έχουν κρίνει ότι θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν σε δουλειές που δεν επιτρέπεται να τις κάνουν οι «άριστοι» και οι «χρήσιμοι» άνθρωποι, όπως είπαν. Σήμερα μας ανακοίνωσαν ότι σε αυτές τις εξαιρέσεις ανήκουν και κάποιες γυναίκες που τις χρησιμοποιούν για τις ανάγκες της Μεγάλης Γιορτής μιας και τις θεωρούν ιδανικές λόγω της αφέλειας, της ευπιστίας και της υποταγής που δείχνουν! Το διαδίκτυο (απαγορεύεται οποιαδήποτε λέξη που δεν είναι ελληνική) λειτουργεί μόνο όποτε θέλουν να μας «μεταφέρουν» οδηγίες και ανακοινώσεις. Όλη την ημέρα ακούμε ήχους και ομιλίες που σχετίζονται με τη Μεγάλη Γιορτή. 

Λίζα Κοκκίδου


* 4 Απριλίου 1984 ξεκινάει την εξέγερση του ο Winston Smith, ο κεντρικός ήρωας του "1984", αρχίζοντας να κρατάει ημερολογιακές σημειώσεις.
Με αφορμή αυτή την ημερομηνία, κληθήκαμε να γράψουμε μια μικρή σημείωση ημερολογίου - «για τις επόμενες γενιές» όπως λέει ο Γουίνστον. 
Τι προβλήματα γεννάει ο σύγχρονος κόσμος; Πώς είναι οι ζωές μας; 

Για τη δημοσίευση της δικής σας σημείωσης στέλνετε το κείμενο σας (μέχρι 300 λέξεις) μαζί με το ονοματεπώνυμο ή σκέτο το όνομα σας μέσω e-mail στη διεύθυνση: 

blealoni.thessaloniki@gmail.com 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας