Μπλε αλώνι στην καρδιά του Ζαγορίου, στο θέατρο «Αλώνι» της «επέκεινα χώρα» / Τετάρτη 21 Αυγούστου

 📆 Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024 / ώρα 20.00
📌 θέατρο «Αλώνι» /«επέκεινα χώρα / Άνω Βίτσα Ζαγορίου

uptade: το ραντεβού της Θεσσαλονίκης: Τετάρτη 4/9 στις 18:00, στον πολυχώρο πολιτισμού "Ισλαχανέ" (Ελένης Ζωγράφου 3, Θεσσαλονίκη 546 34).  

Στην καρδιά του Ζαγορίου, στο θέατρο «Αλώνι» της *«επέκεινα χώρα, φτάνει το «μπλε αλώνι», ένα πανελλήνιο δίκτυο λεσχών ανάγνωσης με υλικό μελέτης ελεύθερα προσβάσιμα ψηφιακά και ηχητικά βιβλία (audio books /e-books), σε συνδυασμό με συνοδευτικό online υλικό (διαλέξεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις, άρθρα, συνεντεύξεις, podcast).Στην συνάντηση στο ορεινό Ζαγόρι, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Αύγουστο (Τετάρτη 21 Αυγούστου, 20:00) στο θέατρο «Αλώνι» της «επέκεινα χώρα», θα εξερευνήσουμε τον ηπειρώτικο ρυθμό της ποίησης του Μιχάλη Γκανά, σε διάλογο με την καθηλωτική γοητεία του συγκεκριμένου τόπου.

Καλεσμένος της βραδιάς θα είναι ο Χρήστος Δανιήλ, απόφοιτος της Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τις σχέσεις του υπερρεαλισμού με το δημοτικό τραγούδι. Διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει διδάξει επίσης στις Φιλοσοφικές Σχολές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε φιλολογικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων ενώ είναι συγγραφέας βιβλίων στο πεδίο της νεοελληνικής φιλολογίας.

Τονίζουμε τη λέξη συνάντηση έναντι της λέξης εκδήλωσης. Οι συμμετέχοντες θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε σκέψεις, εντυπώσεις, ερωτήματα επάνω στο υλικό που προτείνεται προς εξερεύνηση. Η πληθώρα των προτεινόμενων οδών εξερεύνησης έχει στόχο να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για συζήτηση. Με αφετηρία τη συνάντηση αυτή θα πάρουν την σκυτάλη και άλλες ομάδες από τα προς το παρόν 6 υπόλοιπα «μπλε αλώνια» σε διαφορετικούς τόπους ανά την Ελλάδα. Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Αθήνα, Ορμένιο Έβρου, Καβάλα, Ηράκλειοθα χρησιμοποιήσουν σε δεύτερο χρόνο το υλικό για τη ζωή και το έργο του ποιητή και θα συζητήσουν επάνω σε αυτό.

Τα κεντρικά ποιήματα αναφοράς για τη συνάντηση μας είναι από τη συλλογή «Γυάλινα Γιάννενα» (1989):
Επιπλέον, διαβάζουμε και ακούμε:
  • αποσπάσματα από τη συλλογή «Ακάθιστος Δείπνος» (1978) : Keimena Books
  • αποσπάσματα από τη συλλογή «Μαύρα Λιθάρια» (1980), αποσπάσματα από τη δημοσίευση του περιοδικού «Το Τραμ»: ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ 11-12 Ιανουάριος 1990 (σελίδες 174-179)
  • το μικρό πεζό «Τα χέρια», από τη συλλογή «Γυναικών: μικρές και πολύ μικρές ιστορίες» (2011), σε αφήγηση του ποιητή: melanibooks
  • τη μικρή ιστορία με τίτλο «Flocafe Αμαρουσίου» από τη συλλογή «Γυναικών: μικρές και πολύ μικρές ιστορίες» (2011), σε αφήγηση του ποιητή: Δράσεις Πολιτισμού
Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με αναγνώσεις και εισηγήσεις βρίσκουμε στο πολύτιμο αρχείο του Ναπολέοντα Ροντογίαννη στο κανάλι του στο Youtube: rontonapoleon

Όσο για τη στιχουργική τέχνη του Γκανά εδώ βρίσκουμε συγκεντρωμένους τους στίχους του: stixoi.info και εδώ την εκπομπή «Η Δική μας Πόλη» του Θέμη Ροδαμίτη: Αφιέρωμα – Γκανάς.

Επιπλέον, προτείνονται για παρακολούθηση δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις στην ΕΡΤ, όπου αποκαλύπτεται η προσωπική και καλλιτεχνική διαδρομή του ποιητή και πολλά στοιχειά για την ποιητική του τέχνη, ενώ εμβόλιμα με την αφήγηση ακούμε από τον ίδιο αναγνώσεις ποιημάτων και μικρών πεζών:
Επίσης ο καλεσμένος μας Χρήστος Δανιήλ γράφει για τον Μιχάλη Γκανά,: Η ποίηση του Μιχάλη Γκανά, The Books’ Journal, τχ. 12, Αθήνα 2011, σ. 56-57. και μας μιλάει γι αυτόν: Βράβευση ποιητή Μιχάλη Γκανά (2011).

ΟΔΟΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ:
Και φυσικά όπως πάντα, ο καθένας και η καθεμία μας προσεγγίζει τον λογοτέχνη με τον δικό του τρόπο. Εδώ έχουμε μια εποπτική εικόνα για τους τίτλους που κυκλοφορούν ή κυκλοφόρησαν με την υπογραφή του Μιχάλη Γκανά: BIBLIONET.

Να προσθέσουμε και το πρόσφατο αφιέρωμα από το περιοδικό ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ: Τεύχος 1895/ Ιούνιος 2023 καθώς και το άλμπουμ: Ο Μιχάλης Γκανάς Διαβάζει Γκανά. Κι εδώ βρίσκουμε μια μεστή παρουσίαση της έκδοσης «Μιχάλης Γκανάς, Ποιήματα 1978-2012» από τον Κώστα Κατσουλάρη: BOOKPRESS

Τέλος, εδώ βρίσκουμε τη σχετική μουσική λίστα με μια επιλογή από τραγούδια σε στίχους Μιχάλη Γκανά: Γκανάς – μπλε αλώνι


Καλές αναγνώσεις, καλές ακροάσεις!

Ιδέα και συντονισμός δικτύου: Χριστίνα Βουμβουράκη
blealoni.thessaloniki@gmail.com / 6941556689

Συντονισμός για τα Ζαγοροχώρια: Παναγιώτα Μπαλοπούλου
info@epekeinahora.gr / 26530 71196, 6970 174441

*Η Επέκεινα Χώρα είναι μια οργάνωση της κοινωνίας πολιτών, η οποία δραστηριοποιείται στη Βίτσα Ζαγορίου, συνδυάζοντας τη διανοητική, ψυχική, σωματική και διαδραστική άσκηση.

«Από το 2010 επιλέξαμε το χωριό, τη φύση, τη γνώση, το περπάτημα, το walking&talking.Δημιουργήσαμε την επέκεινα χώρα. Επέκεινα της ζωής στην πόλη, των τρόπων που υποβαθμίζουν το περιβάλλον, καταστρέφουν το κλίμα, υπονομεύουν την υγεία, επέκεινα των ευτελών κινήτρων, της κυριαρχίας, πέρα από την καθιστική ζωή, τις γερασμένες ιδέες, με ελευθερία, συμμετοχή, στον έναν κόσμο. Η γνώση & η τέχνη, στεγάζονται στο θέατρο, τις αυλές, τον πολυ-χώρο 2Στέρνες, τους ξενώνες. Με επίκεντρο τη Βίτσα Ζαγορίου, την ανακαινισμένη ιδιοκτησία Γιαννή του 1876, οργανώνουμε εκδηλώσεις, προσφέρουμε υποδομή μάθησης.»


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας