Το «μπλε αλώνι» στo Κιάτο! Πρεμιέρα με Μιχάλη Γκανά: Παρασκευή 11/10 στις 20:30

Το δίκτυο «μπλε αλώνι» έφτασε στο Κιάτο Κορινθίας! Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω την Πρεμιέρα, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στις 20:30, στο βιβλιοπωλείο "Το Μπλε Γιασεμί"

Όπως έχουμε πει η κάθε ομάδα αυτό-οργανώνεται και έχει την δική της προσωπικότητα ανάλογα με τις αναγνωστικές εμπειρίες, ανάγκες και επιθυμίες των μελών της.  Συντονίστρια για την τοπική ομάδα είναι η Δήμητρα Σπύρου.  

Το Κιάτο ξεκινάει με Μιχάλη Γκανά. Μπλε αλώνι, στο μπλε γιασεμί, με το μπλε που μας τυλίγει:


Το μπλε που σε τυλίγει

είναι η στάχτη

του καμένου χρόνου.

Φυσάει ένας αέρας,

φέρνει φωτογραφίες και τετράδια.

Από τα κάτω χρόνια.

Εδώ γελάς, εδώ σωπαίνεις,

εδώ σας πήρανε με φλας

φοράς το μαύρο φωτοστέφανο.

Το μπλε που σε τυλίγει

είναι το φως

που εκτοπίζει ο θάνατος.

Κανένας δεν το βλέπει.

Κι όμως υπάρχει

και πληθαίνει.


«Το μπλε που σε τυλίγει»,  Μιχάλης Γκανάς 
Από τη συλλογή  από τη συλλογή «Μαύρα λιθάρια» του 1980.

Τα κεντρικά ποιήματα αναφοράς για τη συνάντηση είναι από τη συλλογή «Γυάλινα Γιάννενα» (1989):

και από την «Παραλογή»:  «Χλωρίδα μου, Πατρίδα μου»  & «Του Νεκρού Αδερφού» (που συνδιαλέγεται με το γνωστό δημοτικό τραγούδι). 

Επιπλέον, διαβάζουμε και ακούμε:
  • αποσπάσματα από τη συλλογή «Ακάθιστος Δείπνος» (1978) : Keimena Books
  • αποσπάσματα από τη συλλογή «Μαύρα Λιθάρια» (1980), αποσπάσματα από τη δημοσίευση του περιοδικού «Το Τραμ»: ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ 11-12 Ιανουάριος 1990 (σελίδες 174-179)
  • το μικρό πεζό «Τα χέρια», από τη συλλογή «Γυναικών: μικρές και πολύ μικρές ιστορίες» (2011), σε αφήγηση του ποιητή: melanibooks
  • τη μικρή ιστορία με τίτλο «Flocafe Αμαρουσίου» από τη συλλογή «Γυναικών: μικρές και πολύ μικρές ιστορίες» (2011), σε αφήγηση του ποιητή: Δράσεις Πολιτισμού
Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με αναγνώσεις και εισηγήσεις βρίσκουμε στο πολύτιμο αρχείο του Ναπολέοντα Ροντογίαννη στο κανάλι του στο Youtube: rontonapoleon

Όσο για τη στιχουργική τέχνη του Γκανά εδώ βρίσκουμε συγκεντρωμένους τους στίχους του: stixoi.info και εδώ την εκπομπή «Η Δική μας Πόλη» του Θέμη Ροδαμίτη: Αφιέρωμα – Γκανάς.

Επιπλέον, προτείνονται για παρακολούθηση δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις στην ΕΡΤ, όπου αποκαλύπτεται η προσωπική και καλλιτεχνική διαδρομή του ποιητή και πολλά στοιχειά για την ποιητική του τέχνη, ενώ εμβόλιμα με την αφήγηση ακούμε από τον ίδιο αναγνώσεις ποιημάτων και μικρών πεζών:

ΟΔΟΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ:
Και φυσικά όπως πάντα, ο καθένας και η καθεμία μας προσεγγίζει τον λογοτέχνη με τον δικό του τρόπο. Εδώ έχουμε μια εποπτική εικόνα για τους τίτλους που κυκλοφορούν ή κυκλοφόρησαν με την υπογραφή του Μιχάλη Γκανά: BIBLIONET.

Να προσθέσουμε και το πρόσφατο αφιέρωμα από το περιοδικό ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΤεύχος 1895/ Ιούνιος 2023 καθώς και το άλμπουμ: Ο Μιχάλης Γκανάς Διαβάζει Γκανά. Κι εδώ βρίσκουμε μια μεστή παρουσίαση της έκδοσης «Μιχάλης Γκανάς, Ποιήματα 1978-2012» από τον Κώστα Κατσουλάρη: BOOKPRESS

Τέλος, εδώ βρίσκουμε τη σχετική μουσική λίστα με μια επιλογή από τραγούδια σε στίχους Μιχάλη Γκανά: Γκανάς – μπλε αλώνι

Στη συνάντηση θα παρευρεθούμε οι δυο συντονίστριες των ομάδων της Θεσσαλονίκης και Αθήνας, Χριστίνα Βουμβουράκη και Χάρις Κουδούνη.   

Καλή αρχή, Κιάτο!  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπλε αλώνι στην καρδιά του Ζαγορίου, στο θέατρο «Αλώνι» της «επέκεινα χώρα» / Τετάρτη 21 Αυγούστου

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Διαβάζουμε και ακούμε Όμηρο για την 20η μας συνάντηση