Το 5ο μπλε αλώνι είναι της Καβάλας! Πρεμιέρα στις 17 Ιουνίου με Στάινμπεκ!

Με χαρά ανακοινώνω την Πρεμίερα του «μπλε αλωνιού» Καβάλας, το πέμπτο στη σειρά μετά της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, της Αθήνας και του Ορμενίου. Όπως έχουμε πει η κάθε ομάδα έχει την δική της προσωπικότητα ανάλογα με τις αναγνωστικές εμπειρίες, ανάγκες και επιθυμίες των μελών της.

Ο συντονισμός της ομάδας θα γίνεται από τη Βάσω Κομνηνού (vasKomnin@gmail.com) και την Κατερίνα Παπασπυροπούλου (katpapaspyropoyloy@gmail.com).

Η Καβάλα ξεκινάει με τον Τζων Στάινμπεκ, το Σάββατο 17 Ιουνίου.      

Το υλικό ανάγνωσης και ακρόασης για τον Στάινμπεκ που προτείνεται για την συνάντηση είναι:

·         το διήγημα: «Ο ΤΙΜΩΡΟΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ», όπως δημοσιεύτηκε στη «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» σε μετάφραση Βάγγου Παπαϊωάννου. Το διαβάζουμε συνδυαστικά το τραγούδι "Strange Fruit" της Billie Holiday, που ηχογραφήθηκε το 1939, Εδώ η ιστορία του τραγουδιού και οι στίχοι του στα ελληνικά: ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΦΡΟΥΤΑ

·         ένα κείμενο που μας βάζει σε αυτό που λένε «κουζίνα του συγγραφέα». Πρόκειται για το δημοσιευμένο στο περιοδικό «η λέξη σε μετάφραση Χάρη Βλαβιανού»: «ΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ». 

·         τη ραδιοφωνική θεατρική διασκευή του «ΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΦΑΜΠΡΙΚΕΣ» του Στάινμπεκ σε ηχογράφηση του 1966. Η δράση τοποθετείται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης στο  Μοντερέι της Καλιφόρνια, σε ένα δρόμο γεμάτο με κονσερβοποιίες σαρδέλας.  Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

Πηγή: The Washington Post 

Προς εξερεύνηση σχετικά με τη ζωή και το έργο του συγγραφέα:

·         Για τη γενική εικόνα προτείνεται η εκπομπή του Θανάση Βικόπουλου: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ  ή πιο συνοπτικά το άρθρο: ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΑΪΝΜΠΕΚ

·         Για τα βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα διαβάζουμε: Ένα αφιέρωμα στον βάρδο του αμερικανικού λαού    

·         Εδώ θα βρείτε μια γενική αποτίμηση του έργου του από τον Βασίλη Βασιλικό: ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ

·         Περί της πολιτικής στάσης του συγγραφέα διαβάζουμε το άρθρο του Φίλιππου Φιλίππου:  Ο ΤΖΟΝ ΣΤΑΙΝΜΠΕΚ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ  και την άποψη του Νίκου Καββαδία:  Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΣΤΑΙΝΜΠΕΚ. Επίσης, διαβάζουμε Ο ΔΙΣΥΠΟΣΤΑΤΟΣ ΤΖΟΝ ΣΤΑΙΝΜΠΕΚ.

·         Για τα παρασκήνια της βράβευσης του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας διαβάζουμε: Πώς κέρδισε ο Τζον Στάινμπεκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

·         Μια προσωπική νότα για το τέλος Ο ΤΖΟΝ ΣΤΑΙΝΜΠΕΚ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

To βασικό αυτό είναι απλά μια κοινή βάση προσέγγισης. Περισσότερα στοιχεία θα βρείτε εδώ: ΜΙΚΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, από όπου προέκυψαν και οι παραπάνω προτάσεις.

Φυσικά όπως πάντα η καθεμιά / ο καθένας επιλέγει μέσα από όποιον άλλο δρόμο επιλέξει. Μια ματιά στα βιβλία του που μεταφράστηκαν στα Ελληνικά ρίχνουμε εδώ: BIBLIONET 

Καλή αρχή! Καλές αναγνώσεις, καλές ακροάσεις

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας