Ακούμε και διαβάζουμε Άγκαθα Κρίστι για τη 10η συνάντηση μας

Ετοιμαζόμαστε για την 10η συνάντηση μας που θα γίνει  το Σάββατο της 1 Ιουλίου!

Το θέμα μας δεν είναι δα και κανένα μεγάλο μυστήριο, έχει ήδη ανακοινωθεί: Θα διαβάσουμε Άγκαθα Κρίστι και θα μάθουμε λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο της. Ο τόπος και η ώρα συνάντησης θα ανακοινωθεί.

Εδώ θα βρείτε την μουσική μας λίστα: PLAYLIST ΑΓΚΑΘΑ

Δέκα άνθρωποι, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, καλεσμένοι ενός αγνώστου αμφιτρύωνα, υπολόγιζαν σε διακοπές λίγων ημερών, που θα τους έμεναν αλησμόνητες...

Η πρώτη μετάδοση πραγματοποιήθηκε από την εκπομπή "Από το Ελληνικό και Ξένο Δραματολόγιο", τον Απρίλιο του 1977.  Μετάφραση, ραδιοφωνική διασκευή, σκηνοθεσία: Κωστής Λειβαδέας. Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Πάρλας, Μιράντα Κουνελάκη, Άννα Παϊταζή, Χρυσούλα Διαβάτη, Θόδωρος Συριώτης, Πέρυ Ποράβου, Ζώρας Τσάπελης, Χρήστος Κατσιγιάννης, Χρήστος Δοξαράς, Στάθης Ψάλτης. 

Με αφορμή αυτό το έργο συζητάμε για την απόφαση να «διορθωθούν» από τις εκδόσεις Harper Collins τα γραπτά της Άγκαθα Κρίστι, ώστε να αφαιρεθούν περιγραφές που το σύγχρονο κοινό ενδέχεται να βρει προσβλητικές: αναφορές στο φύλο, στη φυλή και στο χρώμα χαρακτήρων ή κοινωνικών ομάδων.

  • Συνοδευτικά ακούμε  τη ραδιοφωνική διασκευή  του θρυλικού θεατρικού έργου «Η ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ», (Διάρκεια  109'), που παραμένει το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου, καθώς παίζεται συνεχώς στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου από τις 25 Νοεμβρίου 1952 έως σήμερα.

Πρόκειται για μια ιστορία εκδίκησης με αιφνιδιαστικές ανατροπές και έξυπνα τεχνάσματα. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε μια απομονωμένη επαρχιακή πανσιόν, όπου οκτώ άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι εξαιτίας χιονόπτωσης. Μαθαίνοντας ότι ανάμεσα τους βρίσκεται και ένας δολοφόνος βρίσκονται αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλο και κυρίως με τους εαυτούς τους.

  • Όποιοι θέλουν να δοκιμαστούν στην ακρόαση μεγαλύτερης διάρκειας προτείνεται ένα από τα πιο γνωστά αστυνομικά μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι, ο «ΦΟΝΟΣ ΣΤΟ ΟΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣ» (Διάρκεια  372), σε ραδιοφωνική διασκευή του Δημήτρη Πουλικάκου, με τον Θύμιο Καρακατσάνη στον ρόλο του Ηρακλή Πουαρώ.  

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το φημισμένο Οριάν Εξπρές ακινητοποιείται από μια χιονοθύελλα στη μέση του πουθενά. Το πρωί, ο εκατομμυριούχος Σάμιουελ Έντουαρντ Ράτσετ βρίσκεται μαχαιρωμένος στο κρεβάτι του. Η πόρτα του κουπέ του είναι κλειδωμένη από μέσα. Ο δολοφόνος του είναι ένας από τους συνταξιδιώτες του. Ο Ηρακλής Πουαρό, παγιδευμένος κι αυτός στο τραίνο, επιχειρεί να λύσει το μυστήριο. 

Σε όσες και όσους θα λείπουν για τις διακοπές τους ή θα βρίσκονται σε κοντινές παραλίες ή βουνοκορφές υπενθυμίζω την πρόσκληση να μοιραστείτε τις αναγνωστικές σας εμπειρίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ

Καλές αναγνώσεις, καλές ακροάσεις!

Ιδέα και συντονισμός: Χριστίνα Βουμβουράκη
Για πληροφορίες: blealoni.thessaloniki@gmail.com / 6941556689
Για εγγραφή στην ομάδα στο facebook: μπλε αλώνι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας