21η ΔΕΒΘ / ΤΟΜΑΣ ΜΑΝ & ΝΑΖΙΣΜΟΣ - Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ


πηγή: Goethe - Institut 

Το Goethe-Institut Thessaloniki και το Δίκτυο Λεσχών Ανάγνωσης "Μπλε Αλώνι" με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Τόμας Μαν, εστιάζουν στην αντιναζιστική του στάση και διοργανώνουν μια συζήτηση που αφορά το παρόν, σχετικά με τον δημόσιο λόγο των συγγραφέων και την ευθύνη του διανοουμένου στον κόσμο του σήμερα.

21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
περίπτερο 14, αίθουσα Βαβέλ

Κυριακή 11/5, 15:00

Διάρκεια: 50’ 

ΓλώσσαΕλληνικά

Ομιλητές: 
Νικόλας Σεβαστάκης, 
συγγραφέας, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας (ΑΠΘ, τμήμα πολιτικών επιστημών) 
Θανάσης Τριαρίδης,συγγραφέας  

ΣυντονισμόςΧριστίνα Βουμβουράκη (Δίκτυο Λεσχών Ανάγνωσης «Μπλε Αλώνι»)    
ΔιοργάνωσηGoethe-Institut Thessaloniki, Δίκτυο Λεσχών Ανάγνωσης «Μπλε Αλώνι»  


Λίγα ακόμη λόγια για το πλαίσιο της συζήτησης:

Ο Γερμανός συγγραφέας Τόμας Μαν, ευρέως αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ού αιώνα, ήταν ένας από τους πρώτους καταξιωμένους συγγραφείς που αναγνώρισαν και με προσωπικό κόστος επισήμαναν τον κίνδυνο του ανερχόμενου τότε φασισμού, αναλαμβάνοντας δράση εναντίον του με δοκίμια, διαλέξεις και ραδιοφωνικές ομιλίες. 

Το ενδιαφέρον με την περίπτωση του είναι το ότι μετατοπίστηκε πολιτικά μεταξύ των Δύο Πολέμων. Αρχικά ήταν πολιτικά συγκρατημένος, υπόδειγμα αστού πολίτη της εποχής του. Στο ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου έγινε ένθερμος πατριώτης. Μεταπολεμικά, απογοητευμένος από την άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού και ανησυχώντας για το ότι είχε συμβάλει στη διολίσθηση της Γερμανίας στον ναζισμό, επαναπροσδιόρισε την κοσμοθεωρία του από εθνική σε ευρωπαϊκή και ο ίδιος εξελίχθηκε σε μανιώδη αντίπαλο του Χίτλερ και ένθερμο αγωνιστή για τη δημοκρατία.

Ο Τόμας Μαν, νικητής του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας το 1929, οδηγήθηκε σε φυγή από τη Γερμανία το 1933 και αργότερα, το 1938, αυτοεξορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί έως το 1945, αναλαβαίνοντας τον ρόλο του δημόσιου διανοούμενου, χρησιμοποίησε λογοτεχνική του φήμη και τις σχέσεις του σε μια ολοένα και πιο παγκόσμια εκδοτική βιομηχανία για να αντικρούσει τη ναζιστική προπαγάνδα και παράλληλα για να εκπροσωπήσει το γερμανικό πολιτιστικό ιδεώδες που ο ναζισμός είχε διαστρεβλώσει.

Ο ίδιος  γράφει τον Ιούλιο του 1943 ότι δούλευε το μυθιστόρημά του με το δεξί του χέρι: «Με το αριστερό μου, πετάω ακούραστα πέτρες στο παράθυρο του Χίτλερ».

Ας κρατήσουμε αυτό: ο Τόμας Μαν στην εποχή της εθνικοσοσιαλιστικής βαρβαρότητας, ήταν ένας μαχόμενος υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ανθρωπότητας.


Σχετικό υλικό προς εξερεύνηση: 


Τι θα συζητήσουμε:

Στην συζήτηση θα γίνει μια πολύ σύντομη, διαγραμματική, παρουσίαση της πολιτικής βιογραφίας του Τόμας Μαν και θα διερευνηθεί το πως η στάση του μπορεί να φανεί χρήσιμη για τα αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα ανερχόμενα προβλήματα της εποχής μας.

Στις μέρες μας η ιδέα του «αναγεννησιακού» ανθρώπου, με ευρεία εγκυκλοπαιδική γνώση, ηθική ακεραιότητα, αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και ακοίμητη συνείδηση χάνεται σταδιακά. Θα μιλήσουμε και την ευθύνη του διανοουμένου αλλά και του καθένα μας στον κόσμο του σήμερα.    

 

Λίγα λόγια για τους ομιλητές:

Νικόλας Σεβαστάκης

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στο Καρλόβασι Σάµου το 1964. Σπούδασε πολιτικές επιστήµες στην Πάντειο και πολιτική θεωρία στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Lyon II της Γαλλίας. Από το 1999 διδάσκει πολιτική φιλοσοφία, αρχικά στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου και από το 2006 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί µε εφηµερίδες (Ελευθεροτυπία, Βήµα) και περιοδικά (Νέα Εστία, Σηµειώσεις, Σύγχρονα Θέµατα, The Books’ Journal, FREAR). Από τις αρχές του 2015 είναι σταθερός συνεργάτης της Lifo µε µια στήλη ιδεών. Έχει ασχοληθεί µε το δοκίµιο, την κριτική και περιστασιακά µε τη µετάφραση. Ζει στη Θεσσαλονίκη.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ: «Πολιτική χειραφέτηση και κοινωνική κριτική» (2024)
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη: «Καταγωγή ή Οι ιστορίες των άλλων» (2023)
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Στερέωμα: «Ταξίδι στο άγνωστο. Φιλελεύθερη δημοκρατία και κρίση πολιτισμού» (2020)

       Αναλυτική εργογραφία από το bookpoint.gr

Θανάσης Τριαρίδης 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΡΙΑΡΙΔΗΣ

Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Από το 2000 έχει εκδώσει περισσότερα από 60 βιβλία με αφηγήσεις, «ποιήματα», θεατρικά έργα και δοκίμια –και έχει δημοσιεύσει περίπου 1000 αισθητικά και πολιτικά κείμενα. Από το 2007 διοργανώνει σεμινάρια πάνω σε διάφορους άξονες δυτικού πολιτισμού καθώς και εργαστήρια πυροδότησης γραφής. Το σύνολο της δημοσιευμένης δουλειάς του βρίσκεται στην ιστοσελίδα triaridis.gr και στην Ανοιχτή Βιβλιοθήκη (www.openbook.gr/tag/thanasis-triaridis/). Πολλά θεατρικά έργα του έχουν παρασταθεί στην Ελλάδα και το  εξωτερικό.

Υπεύθυνος της εκδοτικής σειράς των εκδόσεων Πατάκη  : «Για έναν ανθρωπισμό»
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg«Και να, Σφυρίζουν του Σκοτωμού τα Τρένα του Ναζισμού. Ποιήματα 2022-2024» (2024)
Κυκλοφορεί από τιςΕκδόσεις ΕΣΤΙΑ«Εμείς θα ανεβάσουμε τους ανθρώπους στα τρένα για το επερχόμενο ΆουσβιτςΚείμεναομιλίες και συνεντεύξεις για το Ολοκαύτωμα 2004-2024»  (2024)

 Αναλυτική εργογραφία από το bookpoint.gr   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαβάζουμε & ακούμε Μάτση Χατζηλαζάρου / Σάββατο 8-3, 11:00

Μπλε αλώνι στην καρδιά του Ζαγορίου, στο θέατρο «Αλώνι» της «επέκεινα χώρα» / Τετάρτη 21 Αυγούστου