Ακούμε και διαβάζουμε Έντγκαρ Άλαν Πόε για την 5η Νοέμβρη!

Για πότε θα περάσει ο μήνας δεν θα το καταλάβουμε! Να μη ξεχνιόμαστε, διαβάζουμε Έντγκαρ 'Αλαν Πόε για την επόμενη μας συνάντηση, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 16:30! Τι ακριβώς θα μας απασχολήσει; 

Ακούμε: 
  • την ηχογράφηση του διηγήματος «Ουίλιαμ Ουίλσον», σε μετάφραση Κοσμά Πολίτη και σε ανάγνωση Δημήτρη Καταλειφού, από το ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” (ΚΠΙΣΝ).  (Διάρκεια: 63') 
"Εμπνευσμένο από λαϊκές ιστορίες για σωσίες αλλά και άρθρα σε έντυπα εκείνης της εποχής, το συγκλονιστικό διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε (1839) παρουσιάζει τον βίο ενός αριστοκράτη, ο οποίος κρύβει την πραγματική του ταυτότητα και παρουσιάζεται στον περίγυρό του με το όνομα Ουίλιαμ Ουίλσον. Η ζωή του, όμως, αλλάζει δραστικά, όταν ξαφνικά γνωρίζει το alter ego του που έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο, τον ακολουθεί παντού και τον συμβουλεύει διαρκώς ψιθυρίζοντάς του νουθεσίες. Η σχέση τους είναι εξαρχής συγκρουσιακή, και ο αληθινός Ουίλιαμ θα θελήσει να απαλλαγεί από τον σωσία του καλώντας τον σε μονομαχία. Μέσα από αυτή την αριστοτεχνική μελέτη του ανθρώπινου χαρακτήρα, ο Πόε επιχειρεί –σαν ένας πρώιμος ψυχαναλυτής– να ψηλαφήσει τη σχέση του συνειδητού με το υποσυνείδητο, της όψης με το είδωλο, της φωνής με την ηχώ, του σώματος με το νου, του συναισθήματος με τη λογική, της δυαδικότητας με τον διχασμό. Αποφεύγοντας τις περίτεχνες φράσεις και τη χρήση επιθέτων, διαμορφώνει έναν λόγο απέριττο, γεμάτο αγωνιώδεις εικόνες που παρασύρουν τον αναγνώστη στα παράξενα μονοπάτια της σκέψης του Ουίλσον."

  • την ηχογράφηση του διηγήματος «Η πτώση του Οίκου των Άσερ»σε μετάφραση Κατερίνας Κοσμά, με την ερμηνεία του Νίκου Χατζόπουλου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Κατερίνας Ευαγγελάτου, από το ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” (ΚΠΙΣΝ).  (Διάρκεια: 61')   

Ένας επισκέπτης καταφθάνει στον σκοτεινό Οίκο των Άσερ, προκειμένου να επισκεφθεί τον παιδικό φίλο του, Ρόντερικ Άσερ. Ο οικοδεσπότης καθιστά σταδιακά σαφές ότι η δίδυμη αδερφή του, Μέιντλιν, έχει τοποθετηθεί στην οικογενειακή ταφική κρύπτη, στα βάθη της έπαυλης, αλλά δεν είναι νεκρή. Όταν εκείνη επανεμφανίζεται, ο επισκέπτης φεύγει σαν τρελός, καθώς ολόκληρη η έπαυλη σχίζεται στα δύο και τα συντρίμμια της βυθίζονται για πάντα σε μια λίμνη."   

και

διαβάζουμε : 
Τη συλλογή διηγημάτων του Έντγκαρ Άλλαν Πόε «Ιστορίες αλλόκοτες», από τις Εκδόσεις της Ανοικτής Βιβλιοθήκης σε μετάφραση: Νικολάου Σπανδωνή. Αναλυτικότερα, διαβάζουμε τα διηγήματα: Το σύστημα του δόκτορος Γκουντρόν και του καθηγητού Πλουμ / Το πηγάδι και το εκκρεμές / Η συνάντησις / Λίγεια / Ο δαίμων της διαφθοράς / Χοπ-Φρωγκ / Η κατήγορος καρδία / Ζωντανός στον τάφο.  (Σελίδες: 128) 


Οδηγίες για τους καινούριους φίλους: Για τα ηχητικά αρχεία είναι πολύ απλό! Το link σας βγάζει στη σελίδα της  Ανοικτής Βιβλιοθήκης Ένα κλικ πάνω στο πορτοκαλί κυκλάκι με το play αρκεί. Αν ανοίξετε το link από το κινητό θα σας οδηγήσει  στο SoundCloud (πατώντας "Play on SoundCloud"), μία διαδικτυακή πλατφόρμα ήχου, που φιλοξενεί την ηχογράφηση.  Δείτε στην εικόνα σε ποιο κυκλάκι αναφέρομαι: 


Όχι πως για τα e-book είναι μπερδεμένο! Απλά έχουμε περισσότερες επιλογές χρήσης. Δείτε λίγο την παρακάτω εικόνα:

Το κόκκινο "κουμπί" μας δίνει την δυνατότητα να ανοίξουμε το αρχείο σε μορφή pdf και τη δυνατότητα να το αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή ή στο κινητό μας Η δεύτερη επιλογή, το μπλε "κουμπί" σημαίνει ότι θα διαβάσουμε το αρχείο online, οπότε δεν πιάσει χώρο στην συσκευή μας και θα είναι διαθέσιμο αρκεί να υπάρχει πρόσβαση σε ίντερνετ. Στα άλλα δυο "κουμπιά" κατεβάζουμε αρχεία epub και kindle.

Αν ενδιαφέρεστε για το τι είναι τα epub αρχεία, διαβάστε περισσότερα εδώ: epub info 

Τα kindle είναι εξειδικευμένες συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-reader), παρόμοιες με tablet, που δεν κουράζουν τα μάτια και λειτουργούν ως μια μικρή φορητή βιβλιοθήκη. 

Στην παρούσα ανάρτηση αποκτάτε πρόσβαση στις σελίδες που σας ενδιαφέρουν πατώντας πάνω στους πορτοκαλί τίτλους των έργων

Αυτά προς το παρόν! Σας κρατάω σε αγωνία , α λα Πόε, για το που θα γίνει η επόμενη συνάντηση μέχρι να επισημοποιηθεί η φιλοξενία μας. Έπειτα από κοινή απαίτηση, μέρος ή ολόκληρη η συνάντηση μας, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα πραγματοποιηθεί σε προστατευμένο περιβάλλον.

Επαναλαμβάνω μέχρι να γνωριστούμε καλύτερα:
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Το μπλε αλώνι έχει στηθεί έτσι ώστε να είναι εύκολο να πολλαπλασιαστεί, δηλαδή και άλλοι βιβλιόφιλοι να αναπτύξουν αντίστοιχες δράσεις, σε περισσότερα τους ενός σημεία της Θεσσαλονίκης ή και σε άλλες πόλεις, ακόμη και στο εξωτερικό!
Οπότε, μιλήστε για αυτό σε φίλους που θα χαιρόταν να στήσουν κάτι αντίστοιχο κοντά τους, με την υποστήριξη του κεντρικού αλωνιού της Θεσσαλονίκης! 

Κάθε αλώνι αυτοργανώνεται και αποφασίζει το πως, πότε, συλλογικά.  

Για πληροφορίες: blealoni.thessaloniki@gmail.com

Για εγγραφή στην ομάδα στο facebook: μπλε αλώνι

Ιδέα και συντονισμός: Χριστίνα Βουμβουράκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας