Μπλε αλώνι, η 3η μας συνάντηση / Νικολάι Γκόγκολ - Μικρός απολογισμός
"…το να μοιράζεται κάνεις τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις με τον άλλον, είναι μια από τις μεγαλύτερες ευτυχίες πάνω στη γη", έγραψε ο Γκόγκολ. Μεγάλη ήταν η παρέα μας το περασμένο Σάββατο, μεγάλη και η χαρά μας που κουβεντιάσαμε πάνω στις ακροάσεις και στις αναγνώσεις μας εμβληματικών έργων του Νικολάι Γκόγκολ.
Υπενθυμίζω ότι ακούσαμε:
·
την ηχογράφηση της νουβέλας «Η μύτη» (1836), σε
μετάφραση σε ερμηνεία Ορφέα Αυγουστίδη,
υπό την επιμέλεια της Κατερίνα Ευαγγελάτου,
από το ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” (ΚΠΙΣΝ). (Διάρκεια: 52')
·
την ηχογράφηση της νουβέλας «Το ημερολόγιο ενός
τρελού» (1835), σε μετάφραση και ανάγνωση του Κώστα Καστανά. Μέρος 1 (Διάρκεια:
37') -Μέρος 2 (Διάρκεια: 35')
· την ηχογράφηση της νουβέλας «Το παλτό», από τοYTube Theater (Διάρκεια: 48') ή εναλλακτικά από το avgerinos Podcast.
·
τo
διήγημα «Λεωφόρος Νέβσκι», δημοσιευμένο στο περιοδικό "Νέα Εστία",
τχ. 734 (1958). Σε μετάφραση Λ.
Παπαδοπούλου (Σελίδες: 8)
Η συμπληρωματική πρόταση για ακρόαση: Θέατρο στο ραδιόφωνο: "Πεθαμένες Ψυχές" (1842 αποδείχτηκε διαμαντάκι, οπότε όσοι και όσες δεν προλάβατε έχετε ένα λόγο παραπάνω να ακούσετε την παράσταση! Με πρόσχημα μια σατανική ιδέα του κεντρικού ήρωα Τσίτσικοφ, -την αγορά νεκρών ψυχών- ο συγγραφέας βρίσκει πολλές ευκαιρίες να ξεσκεπάσει το βούρκο της δουλοπαροικίας.
Για το έργο αυτό έχουμε να θαμάσουμε και τα χαρακτικά του Σαγκαλ που δημιουργήθηκαν μεταξύ 1923 και 1927 και τυπώθηκαν το 1927: moscowtimes/Chagall-Zverev- Kosmatschof.
![]() |
Photo credit: Yale University Art Gallery |
«Είδε κι αυτός έναν φανταστικό κόσμο πιο αληθινό από την πραγματικότητα» είπε ο ζωγράφος, καθώς και το ότι «Μόνο αυτός ταίριαζε στην βασανισμένη ψυχή μου ως καλλιτέχνης»Για τους γαλλομαθείς ένα σύντομο σχετικ;o podcast: radiofrance
Πριν αρχίσουμε τον μικρό μας απολογισμό για όσα ακούσαμε και διαβάσαμε πατάμε play στην λίστα gogol για να συνοδέψουν την ανάγνωση "γκογκολικές" μουσικές: spotify/gogol
Συμπεριλαμβάνει κομμάτι από την «Μύτη» του Σοστακόβιτς και ένα τραγούδι της gypsy-punk μπάντας Gogol Βordello που πήρε το όνομα της από τον Νικολάι Γκόγκολ ως ιδεολογική επιρροή μια που «μετέφερε λαθραία» την ουκρανική κουλτούρα στη ρωσική κοινωνία, κάτι που οι Gogol Bordello σκοπεύουν να κάνουν με την τσιγγάνικη /ανατολικοευρωπαϊκή μουσική στον αγγλόφωνο κόσμο.
Ας περάσουμε όμως στα αναγνώσματα μας. Ορίστε δυο σημειώματα που μας έστειλε η Κατερίνα, που δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας στη συνάντηση αυτή τη φορά, για να μπούμε λίγο στο κλίμα των κειμένων. Την ευχαριστούμε γι αυτό:
Η ΜΥΤΗ
Πριν η μύτη δραπετεύσει από το πρόσωπο του Καβαλιόφ, είχε δείξει σαφή σημάδια δυσαρέσκειας, που στη δική της περίπτωση εκφράστηκε με ένα σπυρί. Όλα και πάντα έχουν τα σημάδια τους, αρκεί να ξέρεις να τα διαβάσεις. Και ο Γκόγκολ ήξερε. Ο ήρωας παίρνει τη δραπέτισσα μύτη στο κατόπι, τη συναντά, τη χάνει, την επιθυμεί, την εχθρεύεται για τα κόλπα της. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις πιο ευφάνταστες καταδιώξεις εαυτού, που σημειώθηκαν στη λογοτεχνική ιστορία. Όταν κάποια ευτυχή στιγμή συναντιέται το επίπεδο πρόσωπο και η φυγάς μύτη, ο ήρωας μας αναγκάζεται να αναγνωρίσει ότι όπως μετά από κάθε χωρισμό, η επανασύνδεση δεν είναι μια ρομαντική ιστορία. Τίποτε δεν είναι φυσικό όπως ήταν παλιά, οι λογικές προσπάθειες άκαρπες καταλήγουν. Μόνο η μαγεία, ξαφνική και αυτόκλητη, μπορεί να φέρει λύσεις που οι ραφές δεν φαίνονται, που τα κενά επανωτίζουν χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα.
ΤΟ ΠΑΛΤΟ
Ο Ακάκιος, ο άνθρωπος κάτω από το παλτό, είναι ο διοικητικός υπάλληλος του πιο χαμηλού βαθμού που μπορεί να γραφτεί στην ιστορία της ιεραρχίας. Ανεξάντλητης αφοσίωσης και πάθους για το καθήκον του, για ανταπόκριση είχε μια μηδενική αναγνώριση από αυτές που συνήθως όταν δίνονται είναι ιδανικά φτιαγμένες για να επιβραβεύσουν κακοπληρωμένους υπαλλήλους. Αντίθετα προσφιλές θύμα γινόταν με δυνάστες όλους τους υπόλοιπους, που έτσι ξεπλήρωναν το καημό τους για τη δική τους καταπιεσμένη μοίρα. Στη μεταφυσική θα καταφύγει και πάλι ο Γκόγκολ για να κινηθούν τα νήματα της ιστορίας. Όσο ο Ακάκιος ζει με το όνειρο για ένα παλτό όμορφο και ζεστό για τον παγωμένο χειμώνα της Πετρούπολης, κάποιους ελάχιστους από το περιβάλλον του θα επηρεάσει, αν και καθόλου δεν είναι ικανός για κάτι τέτοιο. Και όταν η κλοπή του αγαπημένου του παλτό θα του φέρει τον θάνατο του και πάλι μεταφυσικά η θεία δίκη θα δουλέψει για χάρη του.
Μια που οι δύο στις τρεις αναγνώσεις μας μέχρι τώρα αφορούσαν τη ρωσική λογοτεχνία ενδιαφέρον έχει η ανάγνωση του άρθρου "Σύντομη ιστορία της ρωσικής λογοτεχνίας / Από πού να ξεκινήσεις, αν θες να διαβάσεις τους σπουδαίους Ρώσους κλασικούς." του Κώστα Σπαθαράκη:LIFO/Ρώσοι Κλασικοί
Για τα εισαγωγικά στον Γκόγκολ, τη δύσκολη ζωή και το σπουδαίο έργο του αφεθήκαμε στον γλαφυρό λόγο του Καζαντζάκη: "Ο Καζαντζάκης για τον Γκόγκολ".
«Ο Γκόγκολ δεν βλέπει αξιοθρήνητους ήρωες, δεν είναι μαριονέτες του οποιουδήποτε εστέτ που τις γελοιοποιεί για να δώσει ένα κάποιο αδιέξοδο στην πλήξη και τη ρουτίνα του. Ο Γκόγκολ πονά ο ίδιος, κι ο πόνος ακριβώς αυτός είναι που γεννά την ευαισθησία και την ανθρωπιά του, γι’ αυτό και όλο του το έργο διαχέεται από βαθύ οίκτο και μοναδική τρυφερότητα για τον καθημερινό άνθρωπο». («Ιστορία της Ρούσικης Λογοτεχνίας», Νίκος Καζαντζάκης)
Εδώ διαβάζετε αναλυτικά το άρθρο: "Με λογισμό ή μ’ όνειρο;"
Εδώ κάπου η συζήτηση πήρε φωτιά γύρω από τον προβληματισμό που τέθηκε για το μεταφυσικό τέλος της ιστορίας. Η άποψη ότι λείπει από το κείμενα του Γκογκολ μία πρόταση για τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής κοντραρίστηκε με την άποψη ότι η Τέχνη έχει κατά κύριο λόγο ρόλο παρηγορητικό. Εδώ ένα σχετικό άρθρο πάνω στον γενικότερο προβληματισμό : Σημασία της Τέχνης στη ζωή του ανθρώπου
![]() |
David Lynch, Untitled, 1971 |
Η Ελένη έφερε μαζί της και μας διάβασε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Αντρέα Καμιλλέρι¨Η μύτη, του Νικολάϊ Γκογκόλ όπως την αφηγήθηκε ο Αντρέα Καμιλλέρι", που προέκυψε από μια πολύ ιντριγκαδόρικη ιδέα: 10 βιβλία με κλασικές ιστορίες από όλο τον κόσμο, γραμμένες εκ νέου από μερικούς από τους καλύτερους σύγχρονους συγγραφείς του κόσμου, για παιδιά από 8-88 ετών! Εδώ μία παρουσίαση του: Καμιλλέρι και δύο φωτογραφίες που έστειλε η Ελένη.
Ευχαριστώ όσους και όσες παρευρέθηκαν!
Το επόμενο ραντεβού μας είναι στις 7/1
Συνεχίζουμε με Κωνσταντίνο Καβάφη!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου