Καβάφης για την πέμπτη συνάντηση στο Ορμένιο

 «H ώρα του έτους που αγαπώ είναι το καλοκαίρι. T' αληθινά καλοκαίρια όμως της Aιγύπτου ή της Eλλάδος -- με τον δυνατόν ήλιο, με τα θριαμβευτικά μεσημέρια, με τες εξηντλημένες Aυγουστιάτικες νύχτες. Δεν μπορώ να πω όμως που εργάζομαι (καλλιτεχνικώς, εννοώ) περισσότερο το καλοκαίρι.

Eντυπώσεις με δίδουν πολλές η καλοκαιρινές μορφές κ’ αισθήσεις· αλλά δεν παρετήρησα να τες υπετύπωσα ή να τες μετέφρασα κατευθείαν εις φιλολογικήν εργασίαν. Λέγω κατ’ ευθείαν· Διότι η καλλιτεχνικές εντυπώσεις κάποτε μένουν καιρόν αχρησιμοποίητες, παράγουν άλλες σκέψεις, μεταπλάσσονται από νέες επιρροές, και όταν αποκρυσταλλούνται εις γραπτές λέξεις, δεν είναι εύκολο να ενθυμηθούμε ποια ήταν η ώρα της πρώτης αφορμής, από πού η γραπτές λέξεις αλήθεια πηγάζουν»

(Γ.Π. Σαββίδης, «Ανέκδοτα σημειώματα ποιητικής και ηθικής», Μικρά Καβαφικά, Β´, Ερμής, 1987).

Καβάφη συνεχίζει το Ορμένιο μετά τον Όσκαρ Ουάιλντ, με τον οποίον παρεμπιπτόντως διακρίνεται να έχει πνευματική συγγένεια.  

Αρχικά ας πάρουμε μια εικόνα για τον ποιητή μέσα από τα γραπτά του Νίκου Καζαντζάκη:  “Ταξιδεύοντας:Ιταλία-Αίγυπτος-Σινά-Ιερουσαλήμ-Κύπρος”

Για μια πιο αναλυτική προσέγγιση διαβάζουμε:  "Ο «παράδοξος» ποιητής Κ. Π. Καβάφης  και η μοναδικότητα της ποίησής του ", ΑΦΙΕΡΩΜΑ 7Ημέρες  & "Η ποίηση και η ποιητική του Κ. Π. Καβάφη".

Κρατώντας την τυπική τριμερή κατηγοριοποίηση που γίνεται στα ποιήματα του Καβάφη προτείνονται τα παρακάτω ακούσματα και τα διαβάσματα

1) ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΑΚΟΥΜΕ:  

·        «Αλεξανδρινοί βασιλείς»/1912 (ανάγνωση: Έλλη Λαμπέτη)

·        «Διορία του Νέρωνος» /1918  (ανάγνωση: Νίκος Σταμπολίδης).

·        «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» /1911 (ανάγνωση: Βασίλης Διαμαντόπουλος)

2) ΑΠΟ ΤΑ ΗΔΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΑΚΟΥΜΕ:

·        «Απ' τες εννιά» / 1918 (ανάγνωση: Αλέξης Κωστάλας)

·        «Επέστρεφε» / 1912 (ανάγνωση: Δημήτρης Καταλειφός)

ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: :

·        «Στες σκάλες» */ 1904

3) ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ( ή αλλιώς από τα «διδακτικά»):

·        «Che fece ... il grand rifiuto» /1899 (ανάγνωση: Γιάννης Τσαρούχης)

·        «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» /1904 (ανάγνωση: Δημήτρης Μαλαβέτας)

·        «Η πόλις» / 1910 (ανάγνωση: Δημήτρης Χόρν)

·        «Ιθάκη» / 1911 (ανάγνωση: Έλλη Λαμπέτη)

Εναλλακτικά από το «Εντευκτήριο» έχουμε 4 εκπομπές «Ο Καβάφης από πολλές φωνές και σε πολλές γλώσσες.»Εκπομπή 1 / Εκπομπή 2 / Εκπομπή 3 / Εκπομπή 4

Για όσους και όσες προτιμάνε να διαβάζουνε αντί να ακούν τα ποιήματα ή να τα διαβάζουν παράλληλα με την ακρόαση υπάρχουν διαθέσιμα στη σελίδα του Σπουδαστηρίου Nέου Eλληνισμού. Σε πολλά από τα ποιήματα θα βρείτε στο τέλος της σελίδας ηχογραφημένες αναγνώσεις τους.

Και για το τέλος κρατήσαμε τη μουσική μας λίστα:  SPOTIFY , μια δωρεάν εφαρμογή στο κινητό με ποίηση ΚαβάφηΚωνσταντίνος Καβάφης, Έργα και μια ματιά στο τετράδιο των συνταγών της μητέρας του Κωνσταντίνου, Χαρίκλειας Καβάφη: Γαλακτομπούρεκο, πανκέικς, σαλάτα με χαβιάρι     

Καλές ακροάσεις, καλές αναγνώσεις, Ορμένιο! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας