Σάββατο 18/11, Λευκάδιος Χερν στο Ορμένιο!

Λευκάδιο Χερν προχωράει το Ορμένιο στην έβδομη συνάντηση, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 18 Νοέμβρη.

Ο Χερν θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ιαπωνίας. Γεννήθηκε το 1850 στην υπό Βρετανική κατοχή Λευκάδα, έζησε στο Δουβλίνο, στο Λονδίνο, στο Σινσινάτι, στη Νέα Ορλεάνη, στα νησιά της Καραϊβικής και στην Ιαπωνία, όπου και έζησε τα 14 τελευταία χρόνια της ζωής του. Χωρίς γονείς, χωρίς πατρίδα, χωρίς αξιόλογη εκπαίδευση, μισότυφλος, πάμφτωχος, άστεγος κατά περιόδους, ταλαιπωρημένος προσωπικά και επαγγελματικά, μοίρασε τη ζωή του σε τρεις διαφορετικούς ηπείρους.  

Εδώ διαβάζουμε για τη ζωή τουΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ή ακούμε τη μεταφράστρια του Τέτη Σώλου να μας περιγράφει με αγάπη και ενθουσιασμό τον βίο του nstv1 +nstv2 nstv3. Εναλλακτικά, σε λιγότερο από πέντε λεπτά βλέπουμε την ιστορία του εδώ:  


Με μέσο τη γραφή, καταπιάνεται με όλα όσα η ιδιαίτερη περιέργειά του απασχολείται. Κάποιοι μελετητές του επισημαίνουν πως είναι ένας δημιουργός χωρίς πραγματική πατρίδα.  Το έργο του υπήρξε πολυδιάστατο -όπως και η προσωπικότητά του- είναι όμως περισσότερο γνωστός για τα βιβλία του για την Ιαπωνία και ιδιαίτερα για τις συλλογές του για ιαπωνικούς θρύλους και παράξενες ιστορίες για τον κόσμο των πνευμάτων και των απόκοσμων μορφών των παραμυθιών που στη Ιαπωνία συνδέονται άρρηκτα με τη φύση.Κεντρικά κείμενα για τη συνάντηση είναι:

  • Το διήγημα «Μια ιστορία μαντείας», σε αφήγηση Ανδρέα Χατζηδήμου. (12')
    Εδώ το βρίσκεται σε μορφή e-book και pdf για ανάγνωση, σε μετάφραση Στέλιου Παπαλεξανδρόπουλου: κείμενο 
  • Η «Ιστορία του Μίμι- Νάσι- Χόιτσι», σε αφήγηση της Αφροδίτης Κοσμά  (55') 
    Μετάφραση: Θεοδώρα Πασαχίδου, Άρης Λασκαράτος (Από το βιβλίο: Λευκάδιος Χερν / Ιστορίες από έναν τόπο κι έναν χρόνο μαγικό / Εκδόσεις Αιώρα) 
  • «Οσιντόρι», σε αφήγηση Ηλία Λογοθέτη (4') / σε μετάφραση Τέτης Σώλου

  • Καθώς και το ποίημα «Είμαι εγώ ένας» σε μετάφραση Κώστα Σφενδουράκη. 
Πολύ ενδιαφέρον επίσης έχει η επιστολή του:  ΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΜΠΑΖΙΛ ΤΣΑΜΠΕΡΛΕΝ

Τέλος, πολλά περισσότερα στοιχεία προς διερεύνηση βρίσκουμε εδώ: Μία ματιά από Ελληνίδα ερευνήτρια / Διαδικτυακή Ημερίδα / Το ταξίδι του Λευκάδιου Χερν στον Πολιτισμό / 170 χρόνια απο την γέννηση του 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας