Διαβάζουμε και ακούμε Τζωρτζ Όργουελ για τη 19η συνάντηση

Διαβάζουμε και ακούμε Τζωρτζ Όργουελ για τη συνάντηση του Απρίλη, 19η στη σειρά, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6/4, στις 10:00 το πρωί. Το ραντεβού μας είναι στη διεύθυνση Συγγρού 8. Αυτή τη φορά θα φιλοξενηθούμε από την Beetroot Design Group, ένα δυναμικό, πολυβραβευμένο γραφείο οπτικής επικοινωνίας και δημιουργικού σχεδιασμού με βάση τη Θεσσαλονίκη, που διατηρεί γραφεία σε Αθήνα και Λονδίνο. Το νέο «στρατηγείο» της Beetroot («Ισμαήλ Πασά Χάνι»), στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Συγγρού, είναι ένας πολυχώρος εργασίας, πολιτισμού και κοινωνικής συνάντησης.

‘Έχοντας ως κεντρικό υλικό το «1984», ένα κείμενο με ισχυρή, διαχρονική απήχηση, που το βρίσκουμε:

πέρα από την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που θα ανοίξει, θα συζητήσουμε, με την ευκαιρία της φιλοξενίας μας από την Beetroot, και για τη δημιουργική χρήση του "1984" για την προώθηση του Macintosh της Apple  (Γιατί η πρώτη διαφημιστή της Αpple το 1984 έγραψε ιστορία;) / (How Apple’s 1984 ad rewrote George Orwell | design | Agenda | Phaidon), ως μιας «απλής μηχανής» που θα υπερασπιζόταν το άτομο έναντι του κράτους.

Στεκόμαστε επίσης λίγο στο κείμενο του Antony Burgess (βλ. «Κουρδιστό Πορτοκάλι»): «Κλίμακες. Το Χίλια Εννιακόσια Ογδόντα Τέσσερα δεν είναι 1984», καθώς και στο τι σημαίνει το επίθετο «οργουελικός»: TED-ED / Noah Tavlin (ενεργοποιείστε τους ελληνικούς υπότιτλους).

Επιπρόσθετα, για να έχουμε μια εικόνα της δοκιμιακής γραφής του, διαβάζουμε: «Το πτωχοκομείο», από την συλλογή  «Ό,τι μου κάνει κέφι / Δοκίμια για τη λογοτεχνία και την πολιτική», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (μετάφραση: Οδυσσέας Πάππος ανθολόγηση & επίμετρο: Σταύρος Ζουμπουλάκης) & το μικρό αυτοβιογραφικό κείμενο  «Γιατί γράφω» (μετάφραση: Μπελίκα Κουμπαρέλη).

Και φυσικά όπως πάντα, ο καθένας και η καθεμία μας προσεγγίζει τον συγγραφέα με τον δικό του τρόπο. Εδώ έχουμε μια εποπτική εικόνα για βιβλία του που κυκλοφορούν ή κυκλοφόρησαν στα ελληνικά: BIBLIONET.

Στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη βρίσκουμε επίσης τα: «Η Φάρμα των Ζώων» & «Μικροαστικές ασυνέπειες»

Και κάτι δημιουργικό: Στο 1ο κεφάλαιο του «1984» (βλ. σελίδα 22) στις 4 Απριλίου 1984 ο Γουίνστον ξεκινάει να γραφεί ημερολόγιο. Όποια /όποιος έχει τον χρόνο και τη διάθεση να γράψει μια σημείωση ημερολογίου (300 λέξεις το πολύ) για την Πέμπτη 4/4/2024 -«για τις επόμενες γενιές» όπως λέει ο Γουίνστον- θα χαρούμε να τη διαβάσουμε.  


Οδοί περαιτέρω εξερεύνησης:

·         Αφιέρωμα στο περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ: Τεύχος 226 (1989)  

Πολύ δυνατή είναι αυτή τη φορά μουσική λίστα:  Spotify – μπλε αλώνι -  Όργουελ

Και για το τέλος, ένα απόσπασμα του “fake”, δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ του BBC «George Orwell: A Life in Pictures» (d01+2), με τον Chris Langham ως Orwell : Μια τελευταία προειδοποίηση.

Καλές αναγνώσεις, καλές ακροάσεις!

Ιδέα και συντονισμός: Χριστίνα Βουμβουράκη
blealoni.thessaloniki@gmail.com / 6941556689 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας