Γνωρίζουμε την Αφρική για την 21η συνάντηση μας

Για την προέλευση της ονομασίας της Αφρικής υπάρχουν πολλές θεωρίες. Το όνομα μπορεί να προέρχεται από το όνομα της ρωμαϊκής επαρχίας Africa, στη βόρεια ακτή αυτού που σήμερα είναι γνωστό ως αφρικανική ήπειρος. Μια ετυμολογική ανάλυση τη θέλει να προέρχεται από τη λατινική γλώσσα και να σημαίνει «ηλιόλουστη». Υπάρχει και η εκδοχή να προκύπτει από την ελληνική γλώσσα και να σημαίνει «άνευ ψύχους». Όπως και να 'χει, η αφρικανική ήπειρος εκτός από ζεστή και ηλιόλουστη, είναι πλούσια σε ιστορία και πολιτισμική παράδοση.

Στην 21η πρώτη μας συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Ιουνίου, θα  εξερευνήσουμε, όχι έναν συγγραφέα αλλά μια ολόκληρη ήπειρο, την Αφρική. Λεπτομέρειες για τη συνάντηση μας, που θα συνδυαστεί με επίσκεψη μας στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο, στην έκθεση της Ελένης Γκίνου (“Αφρικής μέθεξη”, 2009Χίμπα /Χριστόδουλος Γαλανός) υπό τον τίτλο «Αφρική. Άνθρωποι και κοσμήματα» θα ανακοινωθούν σύντομα.  

Το κεντρικό κείμενο αναφοράς για τη συνάντηση μας είναι το δεύτερο μέρος από το βιβλίο «Γραμματική των Πολιτισμών» του Φερνάν Μπρωντέλ σε μετάφραση Άρη Αλεξάκη: Η ΜΑΥΡΗ ΗΠΕΙΡΟΣ (σελίδες 193 -239).  Προτείνεται επίσης και η ανάγνωση του σύντομου σημειώματος του μεταφραστή στις σελίδες 13-18.

Για να έχουμε μια γενικότερη εικόνα να σημειωθεί ότι από το βιβλίο απουσιάζει ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός της αρχαιότητας διότι η σημερινή Ευρώπη γεννήθηκε τον μεσαίωνα, οπότε η αφήγηση της ευρωπαϊκής ιστορίας αρχίζει από την κατάλυση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. O  Μπρωντέλ ασχολήθηκε με την κλασική αρχαιότητα στο έργο του «Οι μνήμες της Μεσογείου».

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Φερνάν Μπρωντέλ, κορυφαίος Γάλλος ιστορικός και ακαδημαϊκός (1902-1985), ο γνωστότερος εκπρόσωπος της λεγόμενης "Σχολής των Annales", που διηύθυνε από το 1948 ως το 1964, έφερε επανάσταση στη συγγραφή της ιστορίας διαποτίζοντάς την με ευρύτερες, ολιστικές, αφηγήσεις. Ο Μπρωντέλ χρησιμοποιούσε συχνά τη φράση του Μαρκ Μπλοχ: «Δεν υπάρχει ιστορία της Γαλλίας, υπάρχει ιστορία ολόκληρης της Ευρώπης» και πρόσθετε: «Δεν υπάρχει ιστορία της Ευρώπης, υπάρχει ιστορία ολόκληρου του κόσμου». (Περισσότερα για τον Μπρωντέλ και Annales: Ο Μπρωντέλ κι εμείς / Τι σημαίνει πολιτισμός; Σημειώσεις από το έργο του Fernand Braudel /  Παρουσίαση Annales / Εισήγηση: Ρίκα Μπενβενίστε (video) )


Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε το συγκεκριμένο κείμενο, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1963 ως  κεντρικό μέρος ενός σχολικού βιβλίου Ιστορίας που είχε τίτλο “Ο σύγχρονος κόσμος, ιστορία και πολιτισμοί” και απευθυνόταν στην τελευταία τάξη του γαλλικού λυκείου. Η ελληνική μετάφραση βασίστηκε σε μεταγενέστερη έκδοση για αυτό και βρίσκουμε και τα «Υστερόγραφα 1966», που κάλυπταν τις εξελίξεις από την  πρώτη δημοσίευση.

Θα έχουμε φυσικά και τα δικά μας Υστερόγραφα, άλλους τρόπους προσέγγισης του θεματικού μας άξονα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1: Χουλιάρας, Α., & Πετρόπουλος, Σ. (2015). «Η Αφρική και οι άλλοι» [Προπτυχιακό εγχειρίδιο]. Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις / Σκοπός του βιβλίου είναι η εξοικείωση με την Αφρική. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Αφρική ήταν πεδίο ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων. Από τις αρχές του 21ου αιώνα, υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, το αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας και ορισμένοι άλλοι παράγοντες (όπως η μετανάστευση, οι ένοπλες συγκρούσεις και οι απειλές για το περιβάλλον) έχουν προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ήπειρο. Ιδιαίτερα οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ενδυναμωθεί σημαντικά σε μια πλειάδα τομέων.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2: Εισαγωγή στην Αφρική από το  μάθημα «Σύγχρονα θέματα διεθνούς πολιτικής», που εξετάζει την σημερινή διεθνή πολιτική κατάσταση υπό το πρίσμα ορισμένων σημαντικών γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων (Παπαγεωργίου Ιωάννης): Παρουσίαση και Βιντεοσκοπημένη Διάλεξη.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 6: Το podcast «Ευρώπη - Αφρική: Μία νέα εποχή συνεργασίας - ELIAMEP» (Ηλίας Παπαϊωάννου,) και τα κείμενα «Οι πολιτισμοί της Αφρικής και η αποικιοκρατία» (Α' Μέρος) και (Β' Μέρος) του Γιώργου Λιερού. Τα δύο κείμενα (Α και Β μέρος) Δημοσιεύθηκαν στο τεύχος 9-10, Ιούλιος 2008, και τεύχος 11, Νοέμβριος 2008, του περιοδικού Resistencias.  

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 7: «Η Ιστορία από την πλευρά των Αφρικανών» (Luisa Black, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Πορτογαλία/Μοζαμβίκη), από την εκπαιδευτική ιστοσελίδα «Κοινές ιστορίες για μια Ευρώπη χωρίς διαχωριστικές γραμμές»

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 8:  Συζήτηση: Από την ΑφρικήΗ ιστορία του πολιτισμού, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το βιοτικό επίπεδο της αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, καθώς και η θέση της δεύτερης μεγαλύτερης ηπείρου της Γης στον παγκόσμιο χάρτη βρέθηκαν στο επίκεντρο της μηνιαίας σειράς Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).


ΟΔΟΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ:

  • Mια που, όπως πάντα, ο καθένας και η καθεμιά μας καλείται να προσεγγίσει το θέμα με τον δικό του τρόπο, εδώ έχουμε μια μικρή βιβλιογραφία για Αφρική (με fiction και non fiction βιβλία), αλιευμένη από ένα άρθρο του Ηλία Μαγκλίνη στην Καθημερινή:

• Mark Twain, «Τυράννων μονόλογοι», μτφρ. Νάσος Ταρκαζίνης, σημειώσεις Κατερίνα Σχινά, εκδ. Παπαδόπουλος.
• Τζόζεφ Κόνραντ, «Η καρδιά του σκότους», μτφρ. Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Ερατώ.
• Ρίσαρντ Καπισίνσκι, «Εβενος, το χρώμα της Αφρικής», μτφρ. Ζώγια Μαυροειδή, εκδ. Μεταίχμιο.
• Ρόναν Μπένετ, «Ουδέτερος παρατηρητής», μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου, εκδ. Πόλις.
• Μάριο Βάργκας Λιόσα, «Το όνειρο του Κέλτη», μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, εκδ. Καστανιώτη.
• Γιώργος Ρούβαλης, «Congo Cha Cha», εκδ. Απόπειρα.
• Γεώργιος Αντύπας, «Οι Ελληνες του Βελγικού Κονγκό», ιδιωτική έκδοση.
• Ούγκο Κλάους, «Οι φήμες», μτφρ. Γιάννης Ιωαννίδης, εκδ. Καστανιώτη.
David Van Reybrouck, «Congo. The Epic History of a People», εκδ. Ecco.
• Tim Butcher, «Blood River. The Terrifying Journey Through the World’s Most Dangerous Country», εκδ. Grove Press.
• Thomas Turner, «Congo Wars. Conflict, Myth & Reality», εκδ. Zed Books.
• Adam Hochschild, «King Leopold’s Ghost. A Story of Greed, Terror, and Heroism in Colonial Africa», εκδ. Houghton Mifflin.
• Michela Wrong, «In the Footsteps of Mr. Kurtz», εκδ. Harper Perennial.
• Graham Greene, «A Burnt-Out Case», εκδ. Penguin Classics.

Τέλος, εδώ βρίσκουμε τη σχετική μουσική λίστα με μια επιλογή από τραγούδια που θα μας ταξιδέψουν: Αφρική– μπλε αλώνι. Αν έχετε προτάσεις για να εμπλουτιστεί είναι φυσικά ευπρόσδεκτες! Σχετικά με την αφρικανική μουσική και τα σημαντικότερων μουσικά χαρακτηριστικά ανά περιοχή: Μουσική Βιβλιοθήκη. Επίσης, διαβάζουμε και ακούμε το Sounds Of The World part. 1 | Αφιέρωμα στην Αφρικάνικη μουσική και το άρθρο Μουσικά ταξίδια. Η μουσική στην Αφρική.

Καλές αναγνώσεις, καλές ακροάσεις!

Ιδέα και συντονισμός δικτύου: Χριστίνα Βουμβουράκη
blealoni.thessaloniki@gmail.com / 6941556689

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπλε αλώνι στην καρδιά του Ζαγορίου, στο θέατρο «Αλώνι» της «επέκεινα χώρα» / Τετάρτη 21 Αυγούστου

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας