Με Νίκο Δήμου ξεκινάει η 3η χρονιά "μπλε αλώνι"

Με τη συνάντηση του Οκτώβρη περνάμε στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του δικτύου λεσχών μπλε αλώνι. Με αυτή την ευκαιρία στεκόμαστε σε μια ιδιαίτερη περίπτωση των ελληνικών γραμμάτων, τον «ποιητή, πεζογράφο, σκεπτικιστή φιλόσοφο, σατιριστή, δημοσιογράφο, δοκιμιογράφο, φωτογράφο, δηλωμένο γατόφιλο, παθιασμένο γκατζετάκια, δημοσιολόγο – σχολιογράφο, πρωτοπόρο μπλόγκερ, διαφημιστή, ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό παραγωγό, δοκιμαστή (και κριτικό) αυτοκινήτων, μεταφραστή, κριτικό τεχνολογίας»*, «πνευματικό δεκαθλητή»**, «τον  χαρακτηριστικότερο στοχαστή (πείτε το, αν θέλετε, φιλόσοφο ή διανοητή) στην Ελλάδα που μίλησε δημόσια για την εκστατική ελευθερία ως δυνατότητα σκέψης και επιλογή επικοινωνίας»***, Νίκο Δήμου.

 * η περιγραφή (απόσπασμα) από τον Δημήτρη Φύσσα: «Νίκος Δήμου: ευφυής, πολυσχιδής, φιλελεύθερος και μόνος»  (2015)
** ο χαρακτηρισμός από τον Δημοσθένη Κούρτοβικ:  «Μια πολυδύναμη διάνοια» (2015)
*** η περιγραφή (περίπου απόσπασμα) από τον Θανάση Τριαρίδη: «Για τις Ασκήσεις ελευθερίας (Πρόλογος για το βιβλίο του Νίκου Δήμου)» (2005)



 (πηγή: /www.lifo.gr)

Η συνάντηση της ομάδας Θεσσαλονίκης (που ξεκινάει πρώτη) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Οκτώβριου σε ώρα και τόπο που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Για τον Νίκο Δήμου υπάρχει διαθέσιμο άφθονο ελεύθερο υλικό μελέτης. Στην ιστοσελίδα του (που ξεκίνησε το 1997) βρίσκουμε πάνω από 1000 κείμενα: πεζά, δοκίμια, ποίηση, σάτιρα, χρονογραφήματα, συνεντεύξεις, τέσσερα ολόκληρα βιβλία, βιογραφικά και βιβλιογραφικά στοιχεία και πολλά σχόλια:   http://www.ndimou.gr/

Τα αρχικά blogs του Νίκου Δήμου ήταν τα nikosdimou και doncat. Το αρχείο των αρχικών blogs μαζί με τα κείμενά τους και τα 90.000 σχόλια του πρώτου έτους βρίσκεται εδώ: Nikosdimou.blogspot.com & εδώ Doncat.blogspot.com. Οπτικοακουστικό υλικό βρίσκουμε εδώ: YouTube

Τον φωτογράφο Νίκο Δήμου τον γνωρίζουμε εδώ: flickr

Και φυσικά όπως πάντα, ο καθένας και η καθεμία μας προσεγγίζει τον συγγραφέα ελεύθερα, με τον δικό του τρόπο. Εδώ έχουμε μια εποπτική εικόνα για βιβλία του: Τα βιβλία

Το πιο γνωστό του, «Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας», είχε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (μεταφράστηκε σε έντεκα γλώσσες). Από το 1975 ανατυπώνεται συνέχεια, έχοντας πουλήσει πάνω από εκατό χιλιάδες αντίτυπα. Βρίσκεται σήμερα στην 42η έκδοση. Ο ίδιος μας λέει πως δεν το συμπαθεί διότι με τη μεγάλη επιτυχία του επισκίασε τα άλλα (κατά τη γνώμη του, καλύτερα) βιβλία του: Η «Δυστυχία» Των Δημοσκοπήσεων  (2017).

Αν θέλουμε να προσεγγίσουμε βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα διαβάζουμε την αυτοβιογραφία του «Οι δρόμοι μου.  Μιχαήλ Βόδα, Ρήνου, Γαλήνης, Παράσχου» (2004,2015)  και την μικρή ερωτική αυτοβιογραφία «Έρωτας στα 80+»  (2022) ή τον ακούμε "να μη μιλάει για τον εαυτό του, μιλώντας  για τον εαυτό του":  Νίκος Δήμου - Διαδρομή 80 ετών - Έργα, άνθρωποι, τόποι:  (1) Παιδί   / (2) Εφηβεία /  (3) Γερμανία  / (4) Γερμανία, άνθρωποι και έργα / (5) Επιστροφή στην Ελλάδα, διαφήμιση, άνθρωποι και έργα  / (6) Τόποι (Ίδρυμα Θεοχαράκη, 2015).

Για το συνολικό έργο του διαβάζουμε τις ανθολογίες «Ασκήσεις ελευθερίας» (2006, ανθολόγος: Θανάσης Τριαρίδης),  «Νίκος Δήμου 50 Χρόνια – Μία ανθολογία από πεζά, ποιήματα, δοκίμια, σάτιρες, χρονογραφήματα και ένα παραμύθι» (2003 ανθολόγος: Νίκος Δήμου) και τον κατάλογο της έκθεσης «Νίκος Δήμου. Ο μοναχικός πολυπράγμων» (2015)

Για όσες/όσους έχουν λιγότερο χρόνο για εξερεύνηση από τα ελευθέρα προσβάσιμα προτείνονται:

Ο πιο σύντομος δρόμος για να τον γνωρίσεις: «Απολογία ενός Ανθέλληνα» (1996), «Οι βιβλιοθήκες μου» και «Λίστες» (1991). Μια από τις λίστες διαμόρφωσε τη μουσική μας λίστα στο SpotifyΝίκος Δήμου - μπλε αλώνι / 9 τραγούδια (λυπάμαι πάντα όταν τελειώνουν).

Στεκόμαστε επίσης και στη συνάντηση  Δήμου – Γκανά, από τον κύκλο διαλέξεων "Επιστροφή στην ποίηση" στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη (2013). Είναι μια όμορφη γέφυρα για να περάσουμε από τον Γκανά στον Δήμου. Αν και στο επίκεντρο είναι ο Μιχάλης Γκανάς είναι λίγο πολύ σα να μας συστήνει ο ένας τον άλλον. Την παρακολουθούμε σε 4 μέρη: Μέρος 1ο (αρχίζει από το 3' και έπειτα) / Μέρος 2ο / Μέρος 3ο / Μέρος 4ο.

Και κάτι δημιουργικό: Το 1984 πρώτο-κυκλοφόρησε το φωτογραφικό λεύκωμα "Το Φως των Ελλήνων". «Με κείμενα και εικόνες - φωτογραφικό δοκίμιο το ονόμασα - προσπάθησα να διερευνήσω το δικό μας φως και να δώσω την άλλη, βαθύτερη πλευρά της "Δυστυχίας του να είσαι Έλληνας"», γράφει ο ίδιος. Εδώ μόνο το κείμενο: Το Φως των Ελλήνων. Ανεβάστε στην ομάδα μας (μπλε αλώνι) ή στείλετε με e-mail για δημοσίευση στο blog μας μια σχετική δική σας φωτογραφία  (blealoni.thessaloniki@gmail.com


Καλές αναγνώσεις, καλές ακροάσεις, καλές φωτογραφίσεις!

Ιδέα και συντονισμός: Χριστίνα Βουμβουράκη
blealoni.thessaloniki@gmail.com / 6941556689


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπλε αλώνι στην καρδιά του Ζαγορίου, στο θέατρο «Αλώνι» της «επέκεινα χώρα» / Τετάρτη 21 Αυγούστου

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας