Τρίτη συνάντηση για το Ορμένιο με Τζον Στάινμπεκ!

Έπειτα από την όμορφη συνάντηση στα Δίκαια, το μπλε αλώνι Ορμενίου ετοιμάζεται για την 3η συνάντηση!

Η μέρα, η ώρα και ο τόπος της συνάντησης θα ανακοινωθεί σύντομα από τη συντονίστρια Χρυσούλα Ιωαννίδου.

Μετά από τους δύο αντιπροσώπους της ρωσικής λογοτεχνίας περνάμε σε έναν σημαντικό Αμερικάνο πεζογράφο του 20ου αιώνα: στο Τζον Στάινμπεκ. Παρά τις εύλογες διαφορές υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ τους. Ντοστογιέφσκι, Γκόγκολ, Στάινμπεκ, ο καθένας με τον τρόπο του αναδεικνύει τις ανισότητες, την αδικία και την κακοποίηση που υφίστανται οι αδύναμοι και οι περιθωριοποιημένοι στις αντίστοιχες κοινωνίες τους. 

Ο  Στάινμπεκ γεννήθηκε στο Σαλίνας της Καλιφόρνιας το 1902. Στο έργο του ασχολήθηκε με την εργατική τάξη της δεκαετίας του '30, την εποχή του μεγάλου κραχ της αμερικανικής οικονομίας. Έγινε γνωστός με το μυθιστόρημα "Τορτίλα Φλατ" το 1935, αλλά η μεγάλη επιτυχία ήλθε το 1937 με το έργο του "Άνθρωποι και ποντίκια". Δύο χρόνια αργότερα με τα "Σταφύλια της οργής" καθιερώθηκε μαζί με τον Φώκνερ και τον Χέμινγουεϊ ως ένας από τους τρεις μεγάλους σύγχρονους αμερικανούς συγγραφείς. Για το μυθιστόρημά αυτό τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο Στάινμπεκ εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής για λογαριασμό μιας εφημερίδας. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1962. Πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1968. Τα πιο γνωστά και πολυδιαβασμένα του μυθιστορήματα είναι: "Άνθρωποι και ποντίκια", "Ο δρόμος με τις φάμπρικες", "Τα σταφύλια της οργής", "Ανατολικά της Εδέμ".

Η γραφή του, πλούσια και εκφραστική, καταφέρνει να απεικονίσει το βάθος των χαρακτήρων και των θεμάτων που αναπτύσσει, αφήνοντας μια σημαντική κληρονομιά στην αμερικανική λογοτεχνία και στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Ας περάσουμε στο υλικό ακρόασης και ανάγνωσης 

  • Για ακρόαση προτείνεται η ραδιοφωνική θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος «ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΦΑΜΠΡΙΚΕΣ» του Στάινμπεκ σε ηχογράφηση του 1966.
  • Για ακρόαση προτείνεται επίσης, ως μια αναλυτική εισαγωγή στη ζωή και το έργο του συγγραφέα, η ραδιοφωνική εκπομπή του Θανάση Βικόπουλου στον 102fm του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας : ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ  
  • Για ανάγνωση προτείνεται το διήγημα «Ο ΤΙΜΩΡΟΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ», όπως δημοσιεύτηκε στη «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» σε μετάφραση Βάγγου Παπαϊωάννου. (κλικ στο βελάκι αριστερά για να βρείτε την αρχή)

Η ιστορία που περιγράφεται ακολουθεί ένα γεγονός, το λιντσάρισμα από τον όχλο ενός Αφροαμερικανού ύποπτου για έγκλημα, ιδωμένο από την οπτική γωνία του Μάικ ενός από το πλήθος. Μετά το λιντσάρισμα ο Μάικ νιώθει διχασμένος, δίχως να καταλαβαίνει γιατί.

O ρατσισμός ήταν πάντα ένα μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας. Το λιντσάρισμα (lynching) αποτελεί μια σκοτεινή πλευρά της ιστορίας των Η.Π.Α.  Πρόκειται για την εκτέλεση ενός ατόμου εκτός νόμου από ένα εξαγριωμένο πλήθος, συνήθως με κρέμασμα, ως μέσο εκδίκησης για κάποια υποτιθέμενη παράβαση του νόμου. Διαπραττόταν συνήθως με τη συνεργία του πλήθους και των τοπικών αρχών και συνοδεύονταν συχνά από την εξευτελιστική μεταχείριση του θύματος και τη δημόσια επίδειξη του πτώματός του. Πολλοί απλοί άνθρωποι, όπως ο Μάικ της ιστορίας, ακολούθησαν το ρεύμα γιατί ήθελαν να είναι μέρος σε κάτι. Αυτό τους οδήγησε να βιώνουν εσωτερικές συγκρούσεις και να ταλαντεύονται ανάμεσα στο τι είναι σωστό και τι λάθος.

Πρόσθετο υλικό  για εξερεύνηση, το οποίο θα μπορούσε να διαβαστεί και την ημέρα τις συνάντησης :

1)  Για μια συνοπτική ματιά στο έργο του συγγραφέα το άρθρο του Μιχάλη ΜακρόπουλουΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΑΪΝΜΠΕΚ ή λίγο περισσότερο αναλυτικά το άρθρο του Βασίλη Βασιλικού:  ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ (ένα κλικ στο βελάκι αριστερά για να βρείτε την αρχή)

2)  Για μια προσωπική νότα ένα γράμμα του συγγραφέα προς τον γιο του Ο ΤΖΟΝ ΣΤΑΙΝΜΠΕΚ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

3)  Συμπληρωματικά, αν θα ήθελε κάποιος να διατρέξει  τα πέντε βασικά έργα τουΕΡΓΑ

Πολλές περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε υλικό εδώ: ΜΙΚΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.

Όπως έγραψε ο Στάινμπεκ «Προσπάθησε να καταλάβεις τους ανθρώπους. Αν καταλάβει ο ένας τον άλλον, θα είστε καλοί ο ένας για τον άλλον. Το να ξέρεις κάποιον καλά, ποτέ δεν οδηγεί σε μίσος αλλά σχεδόν πάντα οδηγεί σε αγάπη.  Ένας λόγος που διαβάζουμε είναι και αυτός, προσπαθούμε να καταλάβουμε τους άλλους!

Καλές ακροάσεις, καλές αναγνώσεις και καλή συνάντηση!

Σχόλια

  1. Αν θέλουμε να καταλάβουμε τις έννοιες κοινωνική δικαιοσύνη καταπίεση αντίσταση, ο καλύτερος οδηγός μας είναι ο Στάινμπεκ. Ένα τεράστιο εύγε για την πρωτοβουλία σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούμε και διαβάζουμε Μπέρτολντ Μπρεχτ για τη 13η συνάντηση μας

Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη 17η συνάντηση

Γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν για τη 14η συνάντηση μας